Covid mění kancelářský trh. Trendem bude práce odkudkoliv či flexi office

Jedno je jisté. Ani po odeznění pandemie už nikdy nebude trh kancelářských prostor jako dřív. Podle odborníků ale nepřijde nějaký dramatický propad, spíš přibude coworkingových center nebo kanceláří s flexibilním řešením prostoru a vybavení.

Z domova v současnosti pracuje 37 procent českých zaměstnanců, což znamená skoro dva miliony lidí. Za normálních okolností bývalo přitom na home office jen zhruba 200 tisíc lidí, což jsou pouhá čtyři procenta pracovní síly. Tak masivní odliv znamená jediné – víc než třetina kanceláří v České republice teď zeje prázdnotou. A firmy i vlastníci kanceláří sledují, co to udělá s cenou nájmů a novou výstavbou.

V Praze se pandemie promítne se zpožděním

V metropoli jako největším trhu v ČR je v současnosti nepronajato asi 7,5 procenta z celkové plochy kanceláří, která čítá víc než 3,8 milionu metrů čtverečních. Loni přibylo do kapacity 130 tisíc metrů a letos se v Praze dostaví dalších 100 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských prostor.

Ondřej Zabloudil ze společnosti Deloitte uvádí, že efekt pandemie se projeví až se zpožděním. „Víme, jak dlouho trvají povolovací řízení, takže se to na trhu projeví až v řádu několika let,“ uvedl na konferenci Real Estate Market Spring 2021, kterou zorganizoval internetový magazín Stavební fórum. Pražský trh s kancelářskými prostorami je podle Zabloudila zatím stále poměrně nenasycený. Podle něj se také zatím výrazně nemění ceny. „Vlastníci budov a developeři se snaží na nájmy nešahat. Smlouvy jsou většinou dlouhodobé, na pět, na deset let dopředu,“ vysvětluje.

Podle Lukáše Netolického ze společnosti Cushman & Wakefield se podnikatelé snaží změnit spíše podmínky nájmu. „Při diskusích s firmami vnímám, že vzhledem k aktuální situaci se kloní spíše k přejednání svých stávajících smluv za výhodnějších podmínek, než že by ve velké míře uvažovaly o stěhování do nových prostor.“

V Brně klesají nájmy a roste neobsazenost

V Brně vzrostla podle analýzy společnosti Cushman & Wakefield neobsazenost kanceláří téměř na 12 procent. Celková kapacita ve městě přesahuje 650 tisíc metrů čtverečních. „Do budoucna bude záležet na tom, zda se poptávka zvýší nad dlouhodobý průměr – pokud ne, může neobsazenost do roku 2024 vzrůst i nad 13 procent, teoreticky při vyšší výstavbě až na 17 procent,“ uvádí zpráva.

Co se týče poptávky ze strany nájemců, ta klesla v porovnání s dlouhodobým průměrem let 2014 až 2018 zhruba o pětinu.

„Vliv pandemie se loni projevil i na nejvyšším dosahovaném nájemném na kancelářském trhu v Brně. Zejména v druhé polovině roku byl zřejmý pokles z původních 16 eur na 15 eur za měsíc a metr čtvereční, letos očekáváme další pokles,“ dodává společnost. Co se týče poptávky ze strany nájemců, ta klesla v porovnání s dlouhodobým průměrem z let 2014 až 2018 zhruba o pětinu.

Přichází éra práce odkudkoliv

Je zřejmé, že ani po utlumení pandemie se masy zaměstnanců nevrátí do kanceláří v původních počtech. „Nicméně se rozhodně nepotvrzuje dříve avizovaný trend, že kanceláře již nebudou potřeba. Po roce plošně rozšířené práce z domova se potvrzuje, že výhradně takový model není žádoucí – kvůli poklesu výkonnosti ho nepodporuje vedení firem, kvůli nedostatečnému kontaktu s kolegy ani samotní zaměstnanci,“ podotýká Lukáš Netolický. „Určitá část práce se ale na home office nejspíš přesune a firmy zaměstnancům nabídnou flexibilní řešení kombinující práci z domova s tou v kanceláři,“ dodává.

Podle člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy mohou některé zaměstnance od trvalého přechodu na home office odrazovat i náklady s tím spojené. Základní výdaje jsou zhruba 1400 korun měsíčně plus cena internetu či telefonování. Na druhou stranu lze podle něj ušetřit zejména na dojíždění. „Podle předloňského šetření společnosti Nielsen Admosphere Češi v průměru dají za dojíždění lehce přes tisíc korun měsíčně,“ připomíná Kovanda.

Důsledkem pandemie tedy bude zřejmě mix řešení, kdy bude typický zaměstnanec v rámci pracovního týdne třeba jeden či dva dny ve společné kanceláři – hlavně kvůli přímé osobní komunikaci a koordinaci s kolegy ve svém týmu – a další dny bude pracovat na dálku. Nikoli však nutně jen z domova. „Trend je práce odkudkoliv, nikoli jen z home office. Můžete pracovat z hotelu, z parku, z coworkingového centra, z kavárny. Už i hotelové řetězce řeší, že budou mít coworkingová centra,“ uvedl na konferenci Real Estate Market Spring 2021 Karel Konečný ze společnosti Capexus, která působí na trhu komerčních nemovitostí.

Podle něj 75 až 80 procent zaměstnanců preferují hybridní model práce. „Všichni to známe – máte malý byt, jsou tam děti. Lidé se budou těšit zpátky do kanceláře, ta by ale měla vypadat trošku jinak než před covidem.“ Výrazně růst by měl podíl coworkingových center a flexibilních kanceláří, které pracují s příjemnějším a na míru šitým prostředím i vybavením. Flexi office někdy zahrnuje takové prostory, jako jsou fitness zóna, místnost pro jógu, luxusně vybavená kuchyň, pobytová terasa nebo dokonce kinosál. Tento segment spolu s coworkingem přitom v Praze představuje zatím jen necelá tři procenta kanceláří, asi 100 tisíc metrů čtverečních. Potenciál k růstu je podle Karla Konečného v rozmezí 20 až 25 procent v příštích pěti až sedmi letech.

Do hotelu nebo jednočlenné kanceláře

Samostatnou kapitolou je současná snaha lidí najít si „jednočlenné“ kanceláře. Mají být alternativou k práci z domova, zejména pokud tam není dostatek místa nebo klidu. Takové řešení zvolil třeba programátor Milan Majer, který si v kancelářském komplexu na pražské Podbabě pronajal jen pro sebe malou místnost. Zvolil ji jako třetí alternativu mezi prací z domácnosti, kde žije s partnerkou a dvěma dětmi, nebo dojížděním k zaměstnavateli do Mníšku pod Brdy. „Spočítal jsem si, že měsíční nájem se mi za 14 dní vrátí na ušetřeném čase ve srovnání s dojížděním do Mníšku. Dojíždět se mi nechce zejména v době současného lockdownu,“ říká programátor.

Na podobnou klientelu se zaměřily také hotely v Praze i některých dalších regionech. Cena hotelového pokoje jako v podstatě připravené kanceláře, v níž lze zároveň i přespat, se v Praze v současnosti pohybuje mezi osmi až devíti tisíci korun za měsíc včetně internetu a veškerých energií. Některé hotely nabízejí například i tisk dokumentů na sdílené tiskárně a samozřejmě běžné hotelové služby jako je úklid nebo donáška jídla na pokoj. Vzhledem k tomu, že turisté se v dohledné době do pandemií nejhůře zasažené země světa ve vysokých počtech vracet určitě nebudou, mohou zůstat podobné hotelové kanceláře k dispozici zřejmě dlouho.

Tomáš Stingl

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Služby | Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme