Díky programu COSME zaručí ČMZRB firmám dalších 14 miliard korun úvěrů

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) a Evropský investiční fond se společně dohodly na pokračování spolupráce v rámci programu COSME. Díky této dohodě bude ČMZRB schopna v součinnosti s komerčními bankami zaručit v následujících dvou letech provozní a investiční úvěry v celkové výši až 14 mld. Kč, které budou moci především živnostníci, malí a střední podnikatelé použít například k pořízení materiálu, zásob, nákupu nových strojů, technologií, software apod.

Do programu COSME se ČMZRB zapojila v srpnu 2015. Prostředky z tohoto programu používá k částečnému krytí rizik v rámci národního programu Záruka 2015 až 2023, který spravuje pro Ministerstvo průmyslu a obchodu. V rámci tohoto programu bylo doposud podpořeno více než 14 tisíc podnikatelských projektů. Výše zaručovaných úvěrů dosahuje necelých 40 mld. Kč.

„ČMZRB od Evropského investičního fondu nyní získává zdroje v objemu 0,5 mld. Kč, díky čemuž bude moci v rámci programu Záruka 2015 až 2023 zaručit podnikatelům provozní a investiční úvěry v objemu dalších 14 mld. Kč. Na podporu dosáhne přibližně 5 tisíc živnostníků, malých a střední podniků,“ uvádí Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB a dodává: „Díky kombinaci národních a evropských zdrojů dojde k výraznému navýšení kapacity tohoto programu a jeho bezproblémovému fungování i v následujících dvou letech.“

Národní program Záruka 2015 až 2023 usnadňuje malým a středním podnikatelům přístup k bankovním úvěrům. Díky nim pak mohou snáze realizovat své podnikatelské záměry investičního i provozního charakteru kdekoliv na území ČR, tzn. včetně hlavního města Prahy. Program je určen pro živnostníky a malé a střední podnikatele, kteří působí v oblastech, jako je například zpracovatelský průmysl, stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, doprava a skladování, ubytování, stravování a další služby. Zaručované úvěry pak mohou být použity k pořízení zásob nebo nákupu strojů a zařízení, případně nákupu a technického zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku.

O úvěry lze žádat u 13 spolupracujících bank jako například Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Moneta, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a další. Další informace k tomu programu lze nalézt na webových stránkách banky www.cmzrb.cz v sekci Podnikatelé.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Dotace a financování

Doporučujeme