Do Česka přijíždí za prací rekordní počet lidí

Česko v regionu střední a východní Evropy platí za druhou nejatraktivnější zemi z pohledu migrace pracovních sil. Znamená to, že do tuzemska přichází více lidí za prací, než odchází vydělávat za hranice. Vyplývá to ze studie Central and Eastern Europe Prosperity Report, kterou vypracoval britský Legatum Institute s podporou Erste Group.



Celkem do Česka mezi roky 2000 a 2015 přišlo o 3,5 procenta více lidí, než kolik jich ze země odešlo. Atraktivnější pracovní trh nabídlo v regionu pouze Rakousko, kam přišlo za prací o 7,4 procenta více lidí, než odešlo jinam. Už drobnější přebytek příchozích pracovníků nad těmi, kteří zamířili do zahraničí, zaznamenalo ještě Maďarsko a Slovinsko. Slovensko mapu regionu uzavírá s 0,1 procenta. Ze zemí, které v daném období rozšířily Evropskou unii, tak bylo Česko z pohledu migrace pracovních sil nejúspěšnější.

Ve větším vzorku sedmnácti středoevropských a východoevropských zemí drží pak Česko druhou pozici (za Rakouskem) v kritériu spokojenosti s celkovým životním standardem. Co se týče spokojenosti pracovníků s výší měsíční mzdy, zaujímá Česko čtvrté místo v regionu. Spokojenější se svým finančním ohodnocením jsou podle Prosperity Report lidé v Rakousku, Slovinsku a také v Litvě.
 
Nebezpečím pro středoevropský region podle studie nicméně je právě odliv mozků do zahraničí. Jedním ze zásadních úkolů pro Česko a ostatní země v regionu podle analytiků Legatum Institute je vytvoření podmínek, které generace mileniálů očekává ke své práci. Slovensko a Polsko již představily programy na zpětné lákání kvalifikovaných pracovníků, kteří se v minulosti vydali do zahraničí za lepšími podmínkami.

Migrace lidí, včetně migrace ilegálních přistěhovalců, zůstane podle Prosperity Report výzvou během celé následující dekády. „Způsob, jímž se budou integrovat do stávajících kultur, jaké pracovní pozice budou vykonávat a kdy odejdou domů, jsou zásadní otázky, které budou řešit jak politici, tak občané,“ uvádí Prosperity Report.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme