Zdroj: CzechTrade

Dovozní ceny do USA se v březnu snížily o 0,6 procenta

K březnovému poklesu dovozních cen přispěly hlavně nižší ceny za dovoz pohonných hmot. Ceny vývozu z USA v březnu klesly o 0,3 %, po zvýšení o 0,4 % v únoru a 0,3 % v lednu.

Nižší ceny ropy a zemního plynu přispěly v březnu k poklesu celkových cen pohonných hmot na americkém trhu. Dovozní ceny pohonných hmot se za rok končící v březnu snížily o 27,9 procenta. Dovozní ceny ropy se za posledních 12 měsíců snížily o 28,6 procenta, což je největší meziroční pokles od září 2020. Ceny zemního plynu se za poslední rok snížily o 28,3 procenta, což je největší dvanáctiměsíční pokles od března 2020.

Ilustrační fotografie

Ceny potravin, krmiv a nápojů se v březnu snížily o 0,5 %, což je první měsíční pokles od poklesu o 1,0 % v říjnu 2022. Nižší ceny ovoce v březnu kompenzovaly vyšší ceny zeleniny a masa.

V exportu z USA také došlo spíše k poklesu průměrných cen. Americké vývozní ceny v březnu klesly o 0,3 procenta, což je první měsíční pokles od prosince 2022. K celkovému poklesu přispěly nižší březnové ceny zemědělských a nezemědělských vývozů. Ceny vývozu z USA se za rok končící v březnu snížily o 4,8 %, což je největší pokles za 12 měsíců od poklesu o 6,7 % od května 2019 do května 2020.

Zpracoval tým sdílené zahraniční kanceláře CzechInvest a CzechTrade USA v New Yorku.
Zdroj: Bureau of Economic Analysis

• Oblasti podnikání: Ostatní

Doporučujeme