Epidemie nepřerušila obchod s Francií

Specifická opatření zaměřená přímo na obchod mezi Francií a Českou republikou zatím nebyla avizována ani naznačována, exportéři tedy mohou být klidní. Obchod Česko : Francie pokračuje navzdory koronavirové epidemii.

Koronavirus covid-19 se aktivně šíří na území kontinentální Francie i v zámořských územích. Krizové centrum francouzského ministerstva zahraničí zřídilo pro případ potřeby nonstop bezplatnou telefonní linku pro nelékařské dotazy ke koronaviru: Tel.: 0800 130 000.

Jak dopadá na brazilskou ekonomiku vláda prezidenta Bolsonara?

Situace ohledně kamionové přepravy na hranicích Francie je zatím bez větších změn. Německé úřady se rozhodly uzavřít hranice země s Francií, Švýcarskem a Rakouskem od pondělí 16. března 2020, ale toto opatření by nemělo mít vliv na přepravu zboží a pro přeshraniční pracovníky.

Vláda zavedla opatření pro okamžitou podporu podniků jako například prodloužení lhůty pro platby sociálních a daňových odvodů, prodloužení termínů plateb bankovních úvěrů nebo snížení přímých daní.

Byly zrušeny veřejné akce, u kterých se předpokládá účast více než 1000 osob,  jakož i další akce na otevřeném prostranství s rizikem výskytu osob z postižených oblastí (pařížský půlmaraton, karneval v Annecy, atd). V nejvíce postižených oblastech jsou odvolána veškerá veřejná shromáždění.

Nejpřísnější opatření platí v departementu Oise, Morbihan, Haute Savoie a Bas Rhin, kde zůstávají uzavřené školy a obyvatelé jsou vyzýváni k omezení vycházení. Oblasti z hlediska rizikovosti nákazy definuje Ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.

Přesné informace o aktuálním vývoji situace ve Francii jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách francouzské vlády. Aktuální informace a další vývoj můžete také sledovat na stránkách českého zastupitelského úřadu v Paříži.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Paříži (Francie). Autor: Václav Žilka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Francie
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme