Exportmag.cz: Altron uspěl v Arábii s mobilními kontejnery, data ochrání proti teplu i bombám

Česká inovativní firma Altron slaví 30 let existence. Mezi regiony, kde uspěla s vývozem, patří Blízký východ. Její kontejnerová datacentra využívá například policie v Dubaji.

Odolné kontejnery s logem Altronu lze zatím vidět v Ománu a Spojených arabských emirátech, firma se s nimi chystá i na další blízkovýchodní trhy.

Systém je uzpůsoben na ochranu dat mimo jiné proti extrémní teplotě nebo bombovému útoku.

Jak ochránit data v jejich virtuální i fyzické formě. Na to se dlouhodobě zaměřuje česká společnost Altron. Firma založená v roce 1991 oslavila své 30. narozeniny ve vrcholné formě. V uplynulém fiskálním roce dosáhla obratu ve výši jedné miliardy korun a má v současnosti přes 200 zaměstnanců. Nabízí řešení všech typů datových center od návrhu přes realizaci až po servis, monitoring a požární i fyzickou bezpečnost.

V České republice Altron bodoval třeba s dodávkami pro mobilní operátory, nemocnice nebo pro ministerstvo vnitra. S datovými centry ale uspěl i v zahraničí. Vedle unijních zemí nebo Ruska patří k hlavním exportním regionům Altronu arabské země. Od roku 2011 dokonce firma provozuje vlastní pobočku ve Spojených arabských emirátech. „Za těch deset let jsme tam dosahovali obratu kolem 50 milionů korun ročně,“ říká majitel firmy Milivoj Uzelac. Od roku 2013 provozuje Altron také pobočku v Ománu.

Plnou verzi článku si přečtete zdarma na EXPORTMAG.CZ

Stopu firmy lze ale najít už i v Saúdské Arábii, Kataru nebo Jemenu. „Tento region peníze z ropy investuje do moderních technologií, protože oni chápou, že ropa jednou dojde,“ podotýká Milivoj Uzelac.

Arabští zákazníci nejsou tolik svázáni cenou při výběrovém řízení, za kvalitu jsou připraveni náležitě zaplatit, podotýká Milivoj Uzelac.

V Ománu Češi pomohli se zavedením internetu na venkov

Trh s datovými centry na Blízkém východě by měl podle analýzy poradenské společnosti Arizton v následujících pěti letech dosáhnout objemu čtyř a půl miliardy dolarů. Mezi hlavní důvody patří zvýšená potřeba online přístupu k různým službám či větší využití internetu věcí, a to i v souvislosti s pandemií koronaviru. Stoupá také poptávka po řešení pro chytrá města.

Například Dubaji tak Altron dodal kontejnerová datová centra pro tamní ministerstvo vnitra a policii. V Kataru v současnosti dokončuje projekt ve spolupráci s jedním z největších softwarových gigantů, který zde staví velké datové centrum. Pracovníci Altronu zde figurují se svým know-how jako techničtí konzultanti.

Blízkovýchodní region již také rozvíjí pokrytí 5G sítí. „S jejím zaváděním jsme pomáhali v Ománu místnímu telefonnímu operátorovi, který díky nám dokázal pokrýt i ty nejodlehlejší části země,“ říká generální ředitel Altronu Martin Souček. To mělo vliv i na růst objemu dat využívaných jak ze strany běžných spotřebitelů, tak i podniků. V Ománu díky tomu také vzrostlo využití internetu ve venkovských oblastech.

Tomáš Stingl

Plnou verzi článku si přečtete zdarma na EXPORTMAG.CZ

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme