Fine Gusto Nature: Biftek s kofeinem nebo guaranou?

Sušené maso z Pardubic chutná i norským vojákům. Firma Fine Gusto Nature dodává na trh jedno z nejkvalitnějších sušených mas na světě.

Pro starší generaci představuje sušené maso pemikan romantickou potravinu neoddělitelnou od dobrodružství Vinnetoua a Old Shatterhanda. Mladší generace si zas pod tímto pojmem představí tenké plátky sušeného masa – jerky – prosáklé bůhvíjakými kořeními a dochucovadly.

„Pokud bychom si měli vybírat mezi těmito dvěma extrémy, pak jsme asi blíže pemikanu,“ usmívají se Pavel Doležal a David Novák, jejichž firma Fine Gusto Nature z Pardubic dodává na trh jedny z nejkvalitnějších sušených mas na světě.

Pronikli i do kin

Jak vás ve městě perníku napadlo pustit se právě do výroby sušeného masa, musí nutně zaznít první otázka.

„Oba jsme sportovci, a tak jsme se o kvalitní výživu vždycky přirozeně zajímali. Vždyť je to vlastně ideální konzerva energie a síly, která sportovcům zdravou cestou dodá tolik potřebné živiny. A nejenom jim – o naše výrobky mají zájem i vojáci, záchranáři, extrémní turisté, manažeři, maminky na mateřské dovolené (!) a vůbec všichni, kdo potřebují do malého objemu koncentrovanou energetickou bombu. Naše masa navíc dobře chutnají, takže si už našla své vyznavače třeba i mezi návštěvníky sítě biografů CineStar, kteří namísto popcornu při filmu mlsají naše výrobky.“

K výrobě sušeného masa se dva kamarádi z Pardubic dostali způsobem, který je stále častější a častější: prostě nebyli spokojeni s tehdejší nabídkou sušeného masa, a tak si vytvořili vlastní produkt. „Naším cílem je naučit Čechy mlsat zdravý masový snack plný bílkovin, s minimem tuků a bez zbytečných sacharidů,“ říkají dnes.

Dvacet kilo masa z býka

Společnost Fine Gusto Nature byla založena v roce 2014 a od té doby se rychle stala štikou daného segmentu. Sušené maso – anglicky jerky – se už dnes nevyrábí z bizoního masa, krájeného na proužky půvabnými Indiánkami ve vyšívaných sukních. Firma Fine Gusto začínala s hovězím a krůtím masem – u obojího přitom trvala na nejvyšší dosažitelné kvalitě. Což není nic jednoduchého ani levného. A rozhodně není možné takové kvality dosáhnout v domácí zahradní udírně, kde probíhaly první pokusy obou podnikatelů, je zapotřebí speciální vybavení za miliony korun a excelentní suroviny.

„Na hovězí jerky používáme pouze maso z vybraných býků ve věku 18 až 25 měsíců,“ říká Pavel Doležal. „Z každého šestimetrákového kusu se přitom pro naše potřeby hodí jen zhruba dvacet kilogramů toho nejkvalitnějšího libového masa. Z kilogramu syrového masa zůstane po usušení asi 300 až 350 gramů jerky – tak si spočítejte, kolik jsme z jednoho býka schopni udělat finálního produktu. Proto jsme také museli změnit původní záměr používat jen domácí surovinu. Maso musíme také dovážet prostě proto, že ho v Česku není tolik, kolik potřebujeme.“

Díky důrazu na kvalitu, již trvale sleduje Státní veterinární správa, se už pardubickým podařilo získat certifikát standardu kvality výroby International Food Standard – jakousi vstupenku mezi elitu potravinářské výroby. Proto není s vývozem do zahraničí žádný problém – výrobky z Pardubic už směřují do Portugalska, Maďarska, Německa i na Slovensko.

Pozor na sůl!

Prapůvodní recept pardubické výroby byl jednoduchý, maso a sůl. Té soli pokud možno co nejméně – ne víc než dvě procenta – protože zaprvé není zcela zdravá a za druhé jí pro přírodní konzervaci masa stačí právě jen toto množství. Tím se Fine Gusto liší od většiny jiných výrobců, kteří do svých sušených mas „pumpují“ hodně soli i nejrůznější aromata, barviva, konzervanty a dochucovadla.

Sportovci v akci.
Pavel Doležal je bývalý vrcholový veslař a David Novák rekreačně posiluje.
Oba nedají na sušené maso dopustit.

Jednoduchý základní recept také zajišťoval, že bude použito opravdu jen to nejkvalitnější maso: méně kvalitní by v takovéto podobě nebylo chutné. „Nebo by se horší chuť musela maskovat octem a různými chemickými příchutěmi, jak to někdy dělá konkurence,“ dozvídáme se. „Přitom právě chuť a kvalita je to, nač jsme ulovili dnešní vybíravé zákazníky.“

Fine Gusto nabízí také ochucené varianty masa, trh je vyžaduje. „Kromě hovězího a krůtího masa Natural máme i verze s pepřem, teriyaki, BBQ nebo ve světě oblíbený jihoafrický typ sušeného masa – biltong. Se solí a případně kořeními ovšem zacházíme velmi opatrně; glutamáty, cukr a konzervanty vůbec nepoužíváme. Jerky je totiž v našem pojetí také výživná svačina a zdravá alternativa chipsů pro děti. Zjistili jsme dokonce, že v této podobě je maso přitažlivější i pro ty děti, které ho jinak nechávají na talíři!“´

Že se firmě Fine Gusto daří uskutečňovat smělé plány, o tom svědčí třeba i fakt, že v loňském roce dosáhla obratu téměř třicet milionů korun; to je o pětinu více než v roce 2017.

K masu se hodí ovoce i ořechy

Pardubickým podnikatelům nelze upřít odvahu. Ta byla jistě zapotřebí i k současnému uvedení řady nových výrobků, z nichž mnohé mohou na konzervativní klienty působit dost nezvykle. Co byste třeba řekli takzvaným snack-barům – masovým tyčinkám ochuceným kořením nebo doplněným sušeným ovocem? Zjistíte, že chuť hovězího skvěle ladí s chutí švestek a datlí, chuť krůtího masa s meruňkami a datlemi.

Další novinkou jsou trail mixy – směsi obsahující 30 procent masa a dále proslazenou pomerančovou kůru, klikvu, hrozinky, sušená jablka, mandle, pekanové i lískové ořechy a semínka slunečnicová a dýňová.

Z Pardubic vyrážejí na pulty našich obchodů i luštěninové krekry (VegSnack) a nyní nově také sušená naklíčená semínka třeba čočky, hrachu, slunečnice, ovsa, vojtěšky a munga (VegUp). Ta se dají spolu s drceným hovězím a krůtím sušeným masem velmi dobře použít třeba do pečiva, jogurtů nebo polévek. Podrobné informace najdete na www.finegusto.cz nebo www.vegup.me.

Kdy lahůdku ochutná Bond?

Pavel Doležal (bývalý vrcholový veslař) a David Novák (rekreačně posiluje) netrpí nedostatkem fantazie a nekladou si malé cíle. Díky tomu se jim už podařilo získat prestižní zakázky od norské a české armády, kde jejich sušené maso slouží jako „energetická injekce“ pro příslušníky speciálních jednotek.

„Trhákem“ by mohla být i další lahůdka – sušené maso obohacené kofeinem a guaranou. Ve dvacetigramové porci masa je tolik kofeinu jako ve dvou šálcích kávy, nepochází však z pražených kávových zrnek, takže není karcinogenní. Na chuti masa se přitom ani přítomnost kofeinu, ani guarany nijak nepozná.

Při tomto tempu uvádění novinek a získávání trhů možná není vyloučeno, že brzy zavolá Miss Money Penny z MI5 a objedná pár balíčků „biftekových povzbuzovatel“ z Pardubic také pro Jamese Bonda. Usušit, neudit, prosím…

David Novák

Má na starost zejména obchod a marketing. Podniká již od svých 22 let, kdy byl jedním ze zakladatelů společnosti na výměnu autoskel. Vedle toho se věnoval obchodování s cennými papíry. Rekreačně sportuje a posiluje, což vede k zájmu o zdravou výživu a sušené maso. Vedlejším záměrem Davida při výrobě sušeného masa je ukázat, že i v tradičním průmyslovém oboru, jako je potravinářství, lze udělat úspěšný startup.

Pavel Doležal

Věnuje se převážně organizaci výroby a vymýšlení produktů. Navrhuje i zlepšováky ve výrobě; je držitelem užitného vzoru na speciální kráječ masa na tenké plátky. Než se začal věnovat sušenému masu na plný úvazek, pracoval ve společnosti Partners Financial Services jako finanční konzultant a manažer týmu. Do roku 2008 se na vrcholové úrovni věnoval veslování. Jako člen posádek veslic je několikanásobným mistrem České republiky.


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Ivo Bartík. Foto: archiv.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme