Firmy očekávají růst, pětina případnou krizi neřeší

Navzdory prvním signálům o zpomalení české ekonomiky srší většina tuzemských firem optimismem. V roce 2020 se povede podle názoru oslovených manažerů lépe než letos polovině firem, jen sedm procent očekává propad.



Že bude rok 2020 výrazně lepší než rok 2018 očekává 13 procent firem. Že se jim povede o něco lépe, si myslí manažeři 36 % podniků. Zástupci 43 % společností se domnívají, že dosáhnou zhruba stejných výsledků jako letos.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Coface mezi třemi stovkami firem z různých ekonomických sektorů. Ty byly dotazovány během pražské konference Country risk Conference, která nabídla živou panelovou diskuzi k  aktuálním ekonomickým rizikům v České republice i ve světě. Účastníci diskutovali o dopadech brexitu, obchodní války mezi USA, Evropou a Čínou i připravenosti českých podniků na případné krize.

Hrozí obchodní válka mezi kontinenty? Jsou Spojené státy v právu a Evropa je zpovykaná? I na tato témata se bavili účastníci akce včetně náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla, bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera, či hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy.

Vůči krizi nejsme imunní

„Vůči krizi, jaká přišla v roce 2008, sice nejsme imunní, ale připomínám, že podobně velké jsme zažili za posledních 100 let jen dvě. A ačkoli nic nelze vyloučit, „normální“ krize vypadá podstatně lépe než to, co si pamatujeme z období 2008 až 2013. Neměli bychom se proto tolik strašit,“ říká člen dozorčí rady pojišťovny Generali a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Pětina společností se případným nástupem ekonomické krize aktuálně vůbec nezabývá. I přesto jsou tyto firmy při svém obchodování opatrné. Je mezi nimirtotiž významný podíl těch, které aktivně řeší běžná rizika z obchodních vztahů: 25 % z nich používá produkt pojištění pohledávek, 55 % z nich pak své obchodní partnery pomocí různých databází prověřuje a investuje do kreditních reportů a analýz.

Potenciálnímu nástupu krize se aktivně věnuje 20 % dotázaných firem. Zbylých 59 % firem řeší ekonomické trable v odvětví průběžně, aktuální situace na trzích je nijak významně neovlivňuje ani je nenutí k preventivním krokům.

„Velké hospodářské krize v historii měly obvykle poměrně originální důvody, rozsah i průběh. Ať už se jednalo o ropné, inflační nebo měnové krize, až po tu poslední hypoteční, jednu věc si jako poučení z historie vzít můžeme. A to takové, že přijde-li teoreticky dříve či později další katastrofa globálních rozměrů, velmi pravděpodobně bude mít opět originální spouštěcí mechanismus,“ komentuje náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Vladimír Bärtl.

Temné mraky na obzoru?

Riziko zpomalení ekonomického růstu nebo nástup recese v České republice nepředstavují podle účastníků konference jen vnější hrozby (důsledky obchodních válek či brexitu), ale i vývoj domácích ukazatelů.

Negativní vliv může mít zejména růst mezd předstihující růst produktivity práce, nedostatek pracovních sil, rekordně nízká ziskovost firem či růst úrokových sazeb.

Přestože vidí budoucnost svých firem optimisticky, obává se většina dotázaných manažerů, že obchodní války mezi Spojenými státy americkými, Čínou, ale i EU mohou nové globální zmatky odstartovat. Přesvědčeny jsou o tom dvě třetiny dotázaných manažerů. Zhruba osmina manažerů si myslí, že podobná krize v důsledku obchodních válek spíše nehrozí, 21 % si není odpovědí jistá.

„Zejména menší a střední firmy díky současnému přebytku zakázek nemají čas řešit budoucí strategii a rizika. Firmy sice vnímají signály o zpomalení ekonomiky a obchodních válkách na globálních trzích, ale palčivějším problémem je pro ně aktuální nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Případná krize, která dopadne na českou ekonomiku, tak může mít pro nepřipravené společnosti i jejich zaměstnance značné následky,“ dodává generální ředitel Coface ČR Ján Čarný.

Redakčně upravená tisková zpráva Coface

Doporučujeme