Brněnské VUT pomáhá propojit umělou inteligenci a umění pro budoucnost zemědělství

Jak bude vypadat zemědělství budoucnosti? Jak v dalších desetiletích „nakrmit“ velká města, kam se koncentruje stále větší podíl světové populace? Je načase přemýšlet o zemědělství jinak, volit nové přístupy.

Velký, čtyřletý evropský projekt Hungry EcoCities, koordinovaný Fakultou informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, hledá na uvedené otázky inovativní odpovědi.

Ilustrační fotografie

Cílem mezinárodního konsorcia osmi výzkumných institucí, včetně FIT VUT a Agronomické fakulty MENDELU, je vytvořit udržitelnější potravinové systémy pomocí dat, umělé inteligence a mezioborové spolupráce. V rámci výzkumu úzce spolupracují pěstitelé a zemědělští odborníci s umělci, designéry a vědci v oblasti informačních technologií, potravinářství či biotechnologií. Společně přicházejí s novými podněty pro budoucí podobu potravinového systému.

Mezi aktuální výstupy evropské iniciativy patří projekt Acoustic Agriculture, za nímž stojí spolupráce umělkyně nových médií Heleny Nikonole s odborníky z Mendelovy univerzity. Nikonole zkoumá fascinující otázku – jak zvuky ovlivňují rostliny, jejich růst a produkci a jak tedy hlukové znečištění měst může modifikovat samotnou zemědělskou produkci. Cílem je pochopit vztah mezi zvuky a růstem rostlin a pomocí umělé inteligence vytvořit optimální zvukové sekvence, které by mohly navýšit produkci a pomoci malým zemědělcům.

Další příklad udržitelného zemědělství na Liberecku díky spolupráci univerzity a ZOO

Fakulta informačních technologií VUT, reprezentovaná Pavlem Smržem, v projektu Hungry EcoCities zajišťuje technologickou koordinaci. „Spolupráce mezi uměním a vědou není novinkou, ale nyní tyto interakce formuje nový silný prvek – umělá inteligence. Umělá inteligence se stává nástrojem, který kreativní lidé mohou využít k dosažení výsledků, které dříve nebyly možné,“ konstatoval Smrž.

V abstraktu projektu také uvedl, že digitální technologie a aplikace mohou vést ke snížení plýtvání potravinami a k udržitelnějším hodnotám, ekologickému přístupu a etičtější spotřebě potravin. „Kromě univerzit je do projektu zapojena řada předních evropských zemědělských společností s cílem vyvinout zdravější, udržitelnější a cenově dostupnější zemědělský, respektive potravinářský systém, pro všechny,“ uvedl Smrž.

Doporučujeme