Guatemala jde s kávou nahoru i dolů

Tahle země v sobě spojuje všechno dobré i to horší, co je pro státy Střední Ameriky typické. Ekonomika Guatemaly stojí z velké části na exportu kávy, banánů a dřeva.



Valuty přivážejí hlavně turisté, kteří směřují za mayskými památkami a za relaxem k Pacifiku. Zemi protíná stejně jako ostatní středoamerické státy panamerická dálnice. Ta je hlavní dopravní osou, ostatní silnice za moc nestojí. Pro dovoz i vývoz jsou klíčovým partnerem Spojené státy, které už v minulosti neváhaly intervenovat, pokud byl v zemi příliš velký chaos.

K záporným společným jmenovatelům patří, že stejně jako většina ostatních států regionu i Guatemala prošla ve dvacátém století několika vojenskými převraty a občanskou válkou, která tu trvala skoro 40 let. Skončila až v roce 1996, ale mezi obyvateli zůstala spousta zbraní i nevypořádaných křivd. Připočítejme chudobu a výsledkem je extrémně vysoká násilná kriminalita.

Guatemala je v první pětce nejnebezpečnějších zemí světa z hlediska počtu vražd. A když tu zrovna neúřadují násilníci, tak si přisadí příroda. Guatemalu pravidelně zasahuje pestrá sbírka přírodních katastrof od hurikánů přes záplavy a sesuvy půdy až po výbuchy sopek, které tvoří páteř místní krajiny. Přesto všechno si ale řadoví Guatemalci (z nichž skoro polovinu pořád ještě tvoří indiáni) uchovávají obdivuhodně pokorný a optimistický postoj k životu.

Pro hospodářství Guatemaly je nepříjemné, že ceny exportovaných plodin jsou na nevyzpytatelné houpačce komoditních burz. Samotní Guatemalci příliš cenu neovlivní, takže když v poslední době několikrát padala cena kávy nebo cukru, šla s tím dolů půlka guatemalského hospodářství. Ani nemluvě o ropě, kterou země také v omezeném množství vyváží.

Investory a mezinárodní firmy ale Guatemala zajímá. S již více než 15 miliony obyvatel je nejlidnatější zemí regionu. Navíc sousedí s velkou mexickou ekonomikou. Právě z Mexika si také dělají „postranní výlet“ do Guatemaly masy turistů. A jestliže má Guatemala symbolizovat v dobrém i zlém současnou Střední Ameriku, tak se to ukazuje i v dynamickém růstu HDP. Ten si v roce 2014 připsal v Guatemale přes čtyři procenta. To byla rychlost, kterou se může v průměru pochlubit i středoamerický region jako celek.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Afrika | Guatemala | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme