HK ČR: Některé české firmy se začaly kvůli brexitu předzásobovat na tři až čtyři měsíce

České firmy, které se aktivně připravují na odluku Spojeného království od Evropské unie, hledají alternativní dodavatele, odběratele i zaměstnance na starém kontinentu. Firmy se začaly také předzásobovat alespoň na tři až čtyři měsíce dopředu. Některé z nich už také informovaly své odběratele ve Velké Británii o tom, že kvůli pravděpodobným problémům s dodávkami nebudou schopné garantovat dohodnuté termíny. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory České republiky mezi jejími členy.



„Nicméně stále platí, že kvůli nejistotám, které odchod Velké Británie z Evropské unie provází, se na brexit aktivně připravují jen asi tři procenta firem,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který dlouhodobě připomíná, že brexit je jen výsledek nevyslyšených snah Velké Británie o reformování Evropské unie.

Anketa mezi firmami napříč velikostmi, obory a regiony také ukázala, že pouhá pětina přímých vývozců a dovozů učinila nějaké kroky, které by mohly dopady brexitu na jejich podnikání zmírnit.

Firmy se nejčastěji obávají úbytku zakázek v souvislosti s oslabením libry, zhoršení ekonomické situace ve Velké Británii a zavedení netarifních bariér. Dále jsou pro firmy hrozbou zavádění cel a komplikace spojené s celními procedurami a přepravou zboží.

Vyhodnocení šetření HK ČR (304 kB)

Vše o Brexitu na BusinessInfo.cz: SPECIÁL Brexit očima exportérů 

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Brexit | Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme