Zdroj: CzechTrade

Inflace ve Švédsku klesá. To přináší naději, že její vrchol už pominul

Klesající inflace a očekávané posílení švédské koruny, spolu s pokračujícím trendem zvyšujících se dodávek ze střední Evropy, by mohlo být dobrým tipem pro české exportéry na posílení exportního portfolia pro druhou polovinu roku do Švédska.

Inflace ve Švédsku v březnu klesla na 10,6 procenta ve srovnání s 12 procenty v únoru. Ekonomové původně předpovídali, že inflace podle indexu spotřebitelských cen v březnu klesne na 11 procent. Pokles na 10,6 procenta tedy analytici přivítali pozitivně. „Dobré zprávy dávají naději, že vrchol inflace máme za sebou,“ sdělila hlavní analytička banky Nordea Susanne Spector.

Ilustrační fotografie

Dokonce i základní inflace klesla níže, než se očekávalo. Po odečtení cen energií klesla inflace z 9,3 procenta na 8,9 procenta. Předpokládaná inflace na březen byla 9,1 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje jsou i nadále hnací silou inflace. Ceny potravin v březnu meziročně vzrostly o 19,7 procenta a ve srovnání s únorem vzrostly o 1,2 procenta.

Naopak kurs švédské koruny je stále mírně podhodnocen. V dubnu se pohyboval vůči euru kolem 11,3 švédské koruny a vůči české koruně je to za 2,1 Kč. To je nejslabší kurs za posledních deset let.

Tento trend více nahrává švédským exportům, a je tedy složitější pro české firmy při dodávkách do Švédska. Koncem roku se však očekává zvrat vývoje, a je tedy vhodná doba pro plánování expanze do Švédska. Švédská kancelář CzechTrade je připravena pomoci formou individuální asistence.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Skandinávie. 
Zdroj: Internetový portál The Local

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Ostatní

Doporučujeme