Istanbulský úspěch českých potravinářů

Účast českého premiéra Andreje Babiše na slavnostním otevření největšího tureckého potravinářského veletrhu CNR FOOD 2019, který se konal ve dnech od 4. do 7. září 2019, posílilo pozice českých firem v tureckém prostředí, zvláště když se Česká republika stala hlavním partnerem veletrhu.



Realizace výstavy v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) společné aktivity Generálního konzulátu Istanbul, Ministerstva zemědělství ČR a CzechTrade prokázala, že díky šikovným českým firmám je o moderní české potravinářské výrobky velký zájem.

Turecký zemědělský a potravinářský průmysl generuje 13 % tureckého HDP a v roce 2017 dosáhl úrovně 300 mld. USD, čímž patří mezi leadry zemědělského a potravinářského sektoru v regionu jihovýchodní Evropy a Blízkého východu. V Turecku je v současnosti registrováno asi 40 000 potravinářských společností a firem. Celkem 577 zahraničních firem investovalo v posledních 10 letech do tureckého potravinářského průmyslu.

Atraktivní stránkou tureckého trhu je zejména jeho velikost (80 milionů osob) a růst mladé složky populace (cca 750 000 mladých za rok). Průměrná turecká rodina utratí za potraviny, tabákové výrobky a nápoje 23,5 % svého příjmu (čistý příjem v roce 2017 – 530 EUR).

Zajímavým segmentem trhu pro české výrobce v Turecku se vzhledem ke zvyšující se úrovni vzdělávání a změn životního stylu stávají biopotraviny, snídaňové cereálie, cereální snacky a fitnes doplňky stravy, kojenecká a dětská výživa a dietní potraviny. Současně však roste obliba kvalitních evropských cukrářských výrobků (Medovník) dodávaných do restaurací.

V Istanbulu se tak mezi 4. a 7. zářím 2019 představilo za přispění Ministerstva zemědělství celkem 7 českých potravinářských firem – Nutricius, Goldim, Racio, Vest, Vizard, Dr.Müller Pharma, Bonavita.

Letošní veletrh měl pro české potravinářské vystavovatele zvláštní nádech v tom směru, že se Česká republika stala hlavním partnerem celého veletrhu, což bylo mediálně i propagačně velice znát. Významným okamžikem pak bylo slavnostní otevření celého veletrhu CNR FOOD Istanbul 2019 českým premiérem Andrejem Babišem. Premiér za široké účasti vystavovatelů poděkoval během otevření českého stánku českým vystavovatelům za aktivní roli při prezentaci nejen svých výrobků, ale také České republiky v zahraničí.

Čeští potravináři vzbuzovali v Istanbulu díky vysoké kvalitě a přidané hodnotě svých výrobků u potenciálních tureckých zákazníků velký zájem a společný stánek patřil mezi nejnavštěvovanější na veletrhu.

I přes opakované výkyvy ekonomiky patří Turecko nadále k zemím s vysokým obchodním potenciálem pro české firmy a společné představení českých potravinářů posílilo povědomí o českých výrobcích v Turecku.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Istanbulu (Turecko). Autor: Jan Ondřejka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme