Itálie: Boom zemědělství 4.0, v roce 2018 růst o 270 %

Světový zemědělský trh rostl v roce 2018 dvojnásobně oproti roku 2017. Itálii se však podařilo růst dokonce o 270 %. Je zároveň evropskou zemí s nejvíce startupy z oblasti zemědělství.

Italský zemědělský trh 4.0 má hodnotu mezi 370 a 430 miliony EUR, tvoří 5 % celosvětového a 18 % evropského zemědělského trhu. 55 % dotázaných společností využívá chytrých řešení a jejich popularita velmi rychle roste. To jsou jen některé z výsledků výzkumu, který provedla Agrifood School of Management při univerzitě Politecnico di Milano a laboratoř RISE při University of Brescia. 
Globální zemědělský trh 4.0 má hodnotu 7 miliard dolarů (dvojnásobek oproti minulému roku), z čehož 30 % hodnoty bylo generováno v Evropě. Hodnota italského trhu (370 a 430 mil. EUR) je asi z 80 % generována inovativními nabídkami již zavedených hráčů tohoto odvětví (například dodavatelé zemědělských strojů a zařízení) a asi z 20 % řešeními nových subjektů (zejména startupů), které nabízí např. inovativní digitální systémy a technologické poradenské služby. Itálie je evropskou zemí s nejvíce startupy z oblasti zemědělství, ale také zároveň zemí s nejnižším financováním. 

Zdroj: ANSA
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Milán. 

 

• Teritorium: Itálie

Doporučujeme