Zdroj: CzechTrade

Izraelské potravinářství čelí těžké zkoušce

Až 75 % zeleniny, 20 % ovoce a 6,5 % mléka spotřebovaného v Izraeli pochází z farem v okolí Pásma Gazy, které bylo nejvíce postiženo ozbrojeným konfliktem.

V oblastech se nachází rovněž chovy kuřat, dobytka a ryb. Zemědělci se navíc zatím nemohou do příhraničních oblastí dostat, a tak jsou sklizně i chovy ohroženy. Problémy jsou také s logistikou a dodavatelským řetězcem.

Ilustrační fotografie | Nancy Anderson / Shutterstock.com

Škody zatím není možné přesně vyčíslit, postihují nejen zemědělství ale i další odvětví. Ministerstvo zemědělství sice již vyčlenilo 2,5 milionu nových izraelských šekelů na podporu agrárníků, přesto je pravděpodobné, že se letos nepodaří udržet standardní produkci a lze očekávat zpoždění v dodávkách.

Problémy izraelského potravinářského průmyslu spolu s nedávným snížením dovozních cel v odvětví otevírají nové obchodní příležitosti pro dovoz potravin do země. Již nyní izraelská vláda rozhodla umožnit prozatím po dobu tří měsíců dovážet 10 milionů litrů mléka měsíčně, což pokryje zhruba třetinu spotřeby na trhu, a 50 milionů vajec, přičemž situaci nadále vyhodnocuje.

Zpracovala Veronika Vyoralová, tým CzechTrade Izrael
Zdroje: Ynetnews.com, Globes – Israel Business News

• Teritorium: Asie | Izrael | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme