Japonská sazba DPH vzrostla na 10 %

K prvnímu říjnu 2019 došlo k několikrát odloženému navýšení základní sazby DPH z 8 na 10 %.

Nejedná se nicméně o první změnu ve výši sazby, kterou zavedla současná administrativa premiéra Abeho – v dubnu 2014 došlo k navýšení z 5 na 8 %. Toto opatření, s kterým se vláda snažila především bojovat s neustále rostoucím zadlužením veřejných financí, tehdy zapříčinilo razantní pokles spotřeby a meziroční propad HDP až o 7,2 %. Ze strachu o ještě závažnější dopady na třetí největší světovou ekonomiku pak vláda dvakrát odložila další navýšení, to původně bylo plánované již na říjen 2015.
Experti z Mitsubishi UFJ Research and Consulting odhadují, že tentokrát by se meziroční pokles v HDP mohl pohybovat okolo 2,5 %. Současně si vláda slibuje příliv až 5 biliónů jenů do státního rozpočtu, kdy 1,9 biliónu má být použito výhradně na splátky veřejného dluhu a více jak 2,5 biliónů na pokrytí rostoucích nákladů na sociální zabezpečení.
Dle průzkumu agentury Nikkei z poloviny září s navýšením souhlasí 52 % respondentů, 42 % z nich bylo proti. Vláda se nicméně skrze různé výjimky (např. zachování původní sazby u potravin a další zboží denní spotřeby) či daňové zvýhodnění při bezhotovostní platbách snaží dopady na běžné spotřebitele co nejvíce omezit.

Zdroj: Nikkei, Japan Times
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tokiu

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme