Konečné rozhodnutí o zařazení výrobního postupu, jehož základ tvoří fermentace rýže pomocí plísně kódži a jenž je jedinečný díky současnému vícefázovému kvašení v jedné nádobě, na prestižní seznam má padnou v průběhu prvního prosincového týdne během zasedání mezivládního výboru UNESCO v Paraguayi.
Pokud dojde ke schválení, bude se jednat již o 23. položku Japonska v této kategorii, a saké se šóčú se zařadí po bok světoznámých kulturních ikon, jako jsou tradiční divadelní formy nó, kabuki a bunraku nebo japonská kuchyně wašoku.
ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí
Výrobci tohoto alkoholického nápoje, o kterém se zmiňují již čínské kroniky z 3. století, věří, že zařazení na seznam nehmotného kulturního dědictví přispěje k většímu povědomí o jejich řemeslu a zachování této tradice i pro příští generace. Spotřeba saké a šóčú totiž v posledních desetiletích v konkurenci jiných alkoholických nápojů setrvale klesá, a mezinárodní uznání napomůže zvýšit zájem jak u domácích, tak i u zahraničních konzumentů.
Načasování zařadit do seznamu UNESCO přichází ve správnou chvíli i pro japonské importéry. Hodnota vyvezeného saké vloni poprvé po 13 letech růstu zaznamenala pokles, když se meziročně propadla o 13 % na přibližných 275 mil. dolarů, a mezinárodní uznání by tak zcela jistě napomohlo k návratu na vzestupnou trajektorii.