Japonsko by rádo posílilo export potravinářských produktů

Japonská vláda sestavila seznam 27 potravin se silným exportním potencionálem, jejichž výrobci a pěstitelé budou mít nárok na dotace na posílení výrobních kapacit a přizpůsobení produktů cílovým trhům.

Současný objem exportu by vláda ráda navýšila do roku 2025 na hodnotu dvou bilionů japonských jenů, v roce 2030 dokonce až na pět bilionů japonských jenů. Ve státním rozpočtu na rok 2021 (duben 2021–březen 2022) by mělo být pro tyto účely vyčleněno 9,9 mld JPY. Hlavním důvodem snahy o navýšení proexportního potenciálu potravinářské produkce je především očekáváný postupný pokles domácí poptávky s ohledem na nevyhnutelné stárnutí populace. Cílové trhy, do kterých by měly nově začít japonské potraviny mířit ve velkém, dle plánu vlády pak nemají tvořit pouze blízké země jako Čína či Tchaj-wan, ale i EU a USA.

Do seznamu 27 vybraných potravin patří např. saké, svatojakubské mušle či japonské hovězí wagjú. U něj objem exportu v roce 2019 dosáhnul hodnoty 29,7 mld JPY a vláda si vytyčila za cíl jej do roku 2025 dostat na hodnotu 160 mld. JPY. Ne u všech potravin je však vláda ambiciózní jako v případě hovězího, např. u saké či čaje jako reálné vidí zdvojnásobení současných objemů.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade/CzechInvest Japonsko.
Zdroj: Japan Times




• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl
• Teritorium: Japonsko