Japonsko ruší zbývající omezení otevírací doby restaurací a barů

Návrat k otevíracím dobám běžným před covidovou pandemií se ale očekává spíše pozvolný.

K 25. říjnu byla zrušena naprostá většina omezení týkajících se provozní doby a možnosti prodeje alkoholu. Majitele podniků nicméně trápí nedostatek pracovní sily a výpadky v dodavatelských řetězcích základních surovin jako jsou kuřata či brambory.

Provozovatele japonských restaurací a barů (s výjimkou prefektury Okinawa, kde ke zrušení restrikcí dojde až na konci měsíce) mohou od pondělí 25. října po téměř půlrok trvajících omezeních pohostit své zákazníky i do pozdních večerních hodin, a to včetně alkoholických nápojů, jejichž prodej byl během celé léto trvajícího nouzového stavu ve vybraných prefekturách zcela zakázán a po jeho zrušení zkraje října omezen osmou večerní hodinou. 

Pro podniky v hlavním městě nicméně nově platí podmínka, jež umožňuje prodej alkoholických nápojů po deváté hodině večer pouze těm zařízením, které disponují certifikátem “implementace opatření proti šíření virových onemocnění”.

Návrat k otevíracím dobám běžným před covidovou pandemií se ale očekává spíše pozvolný a provozovatelé řady restauračních řetězců se ostatně nechávají slyšet, že zavírací dobu budou v nejbližší době přizpůsobovat zájmu zákazníků. V první polovině října dle rezervačního portálu TableCheck sice vrostl počet rezervací v porovnání se zářím o cca 30 %, stále se však jedná o cca 80 % objemu rezervací z loňského října.

Sektor navíc trápí akutní nedostatek pracovní síly (nejčastěji bývali pracující z restaurací dle statistik míří do IT firem a pečovatelských služeb), a řada provozoven si tak v současném stavu delší otevírací dobu nemůže ani dovolit.

Nedostatek pracovní síly není však jediným problémem, který japonské restaurace v současnosti sužuje. Naplno se začínají projevovat i výpadky v dodavatelských řetězcích u řady potravin, jež jsou způsobeny přeplněnými přístavy ve jihovýchodní Asii a celosvětovým nedostatkem přepravních kontejnerů. V srpnu se tak např. o 20 % propadl objem importovaných kuřat, který zapříčinil mimo jiné pozastavení prodeje oblíbeného kuřete na špejli v konbini 7-Eleven či zmenšení porcí v řetězci italských restaurací Saizeriya. Výpadky se ale týkají i brambor (v říjnu tokijská KFC nenabízela po několik dní smažené hranolky), hovězího (dvojnásobné ceny oproti loňskému roku) či cibule (o 20 % vyšší ceny než v roce 2020).

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade/CzechInvest Japonsko.
Zdroj: Nikkei Asia Review




• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí