Johnson se dohodl s Evropou ohledně brexitu

Představitelé Velká Británie a Evropské Unie se před začátkem summitu EU dohodli na upravených podmínkách brexitu. Oznámili to společně britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.



Smírná dohoda znamená, že riziko takzvaného tvrdého brexitu se snižuje. Akt ovšem ještě musí posvětit britský parlament, kde to vůbec nebude lehké. Proti současné dohodě se totiž staví Severoirští unionisté, kteří patří ke klíčovým spoluhráčům Borise Johnsona.

Britská libra v návaznosti na oznámení výrazně posílila vůči euru i vůči dolaru. Na zprávu vstřícně reagovaly také burzy.

„Dnešní zpráva je dobrou novinou z hlediska české ekonomiky. Podle studie lovaňské univerzity z června letošního roku totiž brexit bez dohody připraví o práci zhruba 47 tisíc Čechů, zatímco brexit s dohodou zhruba 11 tisíc,“ připomíná Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund.

„Dnešní dohoda ale neznamená, že riziko tvrdého brexitu zcela odeznělo. Nová dohoda totiž musí ještě projít britským parlamentem. Jak učí nedávná minulost, něco takového není vůbec zaručené. Severoirská Demokratická unionistická strana zatím nesignalizuje, že by došlo k zásadnější změně jejího postoje. Ani dnešní dohodě není nakloněna. Pravděpodobnost brexitu bez dohody ale dneškem nepochybně klesá, což právě burzy oceňují,“ dodává Kovanda.

(red)

Doporučujeme