Kamarádi ze střední školy založili firmu. Grizly Solutions nyní pomáhá advokátům

Původně slovenský startup cílil na cenově dostupné a uživatelsky jednoduché zabezpečení webových aplikací. Tam však rychle vznikla konkurence velkých, globálních hráčů, proto vyvinul nové řešení pro perspektivní obor.

I když společnost Grizly Solutions vznikla teprve v roce 2016, její kořeny prorůstají o něco hlouběji. Její zakladatelé Filip Čonka, Tomáš Kortiš a Jozef Odriga fungovali jako tým již v době působení na střední škole na Slovensku, takže faktické počátky firmy spadají již do roku 2013. Loni pak společnost formálně založili poté, co absolvovali brněnský akcelerátor pro startupy JIC Starcube.  

Filip Čonka měl již předtím zkušenosti s podnikáním, když právě v průběhu střední školy pracoval jako živnostník pod obchodním jménem Swwwift a věnoval se tvorbě webových řešení.

První oblastí, do které se nově založená společnost pustila, bylo zabezpečení stávajících webových informačních systémů skrze dvoustupňové ověření. „Bezpečnost na internetu byla dlouhou dobu opomíjená, ale s rapidním nárůstem využívání internetových technologií i mezi laickou veřejností vznikla nutnost chránit se. Bezpečnostních řešení bylo mnoho, ale pro normální lidi byla složitá nebo příliš drahá,“ popisuje situaci na trhu Filip Čonka.

Incident jako inspirace

„Po bezpečnostním incidentu u klienta, kterému byl vykradený celý hosting i s databází, jsme se rozhodli vyvinout dvoustupňovou autentizaci. Po jejím dokončení jsme se však srazili s velkou konkurencí a obdobným řešením od společnosti Google anebo ESET,“ popisuje Filip Čonka, proč se nakonec společnost nerozhodla toto řešení dále rozvíjet.

Po určitý čas se pak v Grizly Solutions věnovali výhradně zakázkovému vývoji webových technologií pro klienty. Později se však začali věnovat zcela novému produktu, kterým je automatizovaný nástroj pro advokátní a notářské kanceláře.

„Jeho největším přínosem je ušetření minimálně 30 hodin týdně. Takže odpadá potřeba zaměstnávání dalšího člověka na tříčtvrtinový nebo plný úvazek. Zároveň odpadají chyby, které mohou vzniknout při lidské nepozornosti,“ dodává Filip Čonka.

Jako pro každou mladou firmu, ani pro Grizly Solutions nebyly začátky jednoduché. „Nejtěžší bylo prorazit, najít si klientelu a udržet hlavu nad hladinou. Na trhu jsme si však našli svoje místo a daří se nám,“ popisuje Filip Čonka.

S rozjezdem jim pomohl i zmíněný JIC Starcube. „Naučili nás fungovat jako tým, zjistili jsme, jak důležité jsou ekonomické aspekty podnikání, jak je důležité se starat o marketing a hlavně o zákazníka. Získali jsme množství kontaktů, které nás i po téměř více než dvou letech posouvají dále,“ zmiňuje Filip Čonka.

V současnosti je typickým zákazníkem společnosti advokátní nebo notářská kancelář, která potřebuje kontrolovat partnery veřejného sektoru.

„Přičemž tuto kontrolu jim přikazuje zákon. Jejich největší bolestí je nutnost denní kontroly všech partnerů, které pokrývají, a při pochybení jim hrozí vysoké pokuty,“ vysvětluje Filip Čonka. Konkurenci v této oblasti pro slovenský startup představuje například aplikace Cribis.

Pravidlo začne platit v celé Evropě

Společnost zatím pracuje se slovenským trhem. Ale postupně se chceme vrátit na český trh, a po zavedení zákona o evidenci partnerů veřejného sektoru v celé Evropě se nám otevře prakticky celý evropský trh,“ plánuje Filip Čonka.

Právě automatizace různých procesů, kde dnes hraje hlavní rolu lidský faktor, má podle něj velkou budoucnost. „Lidé se už dnes snaží automatizovat svoji práci a život v čím dál větší míře. Automatizace denních úkolů pronikne do úplně všech odvětví a my chceme být u toho,“ uzavírá Filip Čonka.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí

Doporučujeme