Kanceláře na klíč. Zájem o ně v Británii i Evropě roste

V Londýně je nejvíce flexibilních kanceláří v Evropě. Přibývá jich díky změně charakteru práce i digitalizaci.



Zájem o využívání plně servisovaných flexibilních kanceláří v Evropě výrazně roste. Zatímco se prostor pro tento typ kanceláří, které zákazníci využívají dle svých potřeb, v roce 2010 navýšil jen o necelých 100 tisíc metrů čtverečních, loňský rok přinesl takřka sedminásobně vyšší nárůst.

Od začátku desetiletí, kdy v Evropě existoval zhruba jeden milion čtverečních metrů flexibilních kanceláří, se tyto prostory rozrostly na necelých 3,5 milionu metrů čtverečních. Údaje zveřejnila společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

Kreativní prostor

Změna charakteru práce, digitalizace a robotizace, firemní data na cloudu a nové standardy rychlého internetového připojení. To jsou důvody, proč v Evropě v posledních letech velmi výrazně roste prostor flexibilních kanceláří.

Růst zájmu potvrdila i společnost Business Link Visionary podnikající v Česku a Polsku. Podle jejích odborníků „nabízejí moderní flexibilní kanceláře kreativní pracovní prostor, ve kterém je k dispozici široká škála služeb a lidem se v něm velmi dobře pracuje. Nemusí se o nic starat a mohou se plně soustředit pouze na své pracovní úkoly. Nejvíce je využívají lidé na volné noze, startupy a společnosti do 500 zaměstnanců.“

700 tisíc m² O tolik se loni navýšila plocha flexibilních kanceláří v Evropě.

Průzkum JLL ukázal, že 56 procent zaměstnanců v současnosti pracuje alespoň jednou měsíčně z jiných firemních prostor, 54 procent zaměstnanců z domu, 36 procent ve veřejné dopravě a 34 procent v coworkingových prostorách nebo kavárnách.

A jak bude flexibilita pracovní síly stoupat, bude růst poptávka po flexibilních kancelářích. Mezi zájemci o ně jsou i společnosti, které utvářejí speciální týmy pro časově ohraničené projekty a hledají pro ně prostory, kde se mohou soustředit výhradně na dosažení stanoveného cíle.

Londýn vede

Termínem, který zastřešuje tradiční servisované kanceláře s variabilní dobou pronájmu, coworkingové prostory i hybridní kancelářské prostory, je dnes označení flexibilní kanceláře (nebo také flexibilní pracovní prostory).

V současné době mají v rámci tohoto označení na dvaceti největších evropských trzích nejsilnější zastoupení servisované kanceláře (45 procent). Poté následuje hybridní pracovní prostor (34 procent) a coworking (21 procent). Jasným evropským lídrem je centrální Londýn, v němž se nachází asi 30 procent prostor všech flexibilních kanceláří v Evropě.

Převzato z časopisu Profit.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme