Zdroj: CzechTrade

Které jihoafrické značky jsou nejsilnější?

Výroční zpráva South Africa 100 z roku 2023 ukazuje, jaké jsou nejsilnější a nejhodnotnější jihoafrické značky. Oproti minulému roku nedošlo k výraznějším změnám a v první desítce se točí obdobné společnosti.

Sílu značek v soutěži určuje několika metrik – marketingové investice, vlastní kapitál a obchodní výkonnost. Výsledky soutěže těží z údajů od více než 100 000 respondentů z 38 zemí a 31 odvětví. 

Johannesburg, Jihoafrická republika

Nejsilnější značkou je Pick´n´Pay (rychloobrátkové zboží), následují Woolworths (rychloobrátkové zboží), banky FNB (First National Bank) a Capitec. Na pátém místě se nachází Clicks (drogerie, lékárna, zdravá výživa), dále Checkers (rychloobrátkové zboží), DisChem (drogerie, lékárna, zdravá výživa), skupina Old Mutual (investice, spoření, pojišťovna), MTN (telekomunikace). První desítku uzavírá Game (rychloobrátkové zboží).

Hned sedm jihoafrických značek dosáhlo elitního hodnocení AAA+ podle měřítek Brand Finance. V žebříčku Global 500 (celosvětového žebříčku nejsilnějších značek) drží toto hodnocení jen 12 společností, takže více než polovinu drží jihoafrické značky.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Zároveň dvě nejsilnější jihoafrické banky jsou i prvními dvěma nejsilnějšími bankami v celosvětovém žebříčku. Hned několik jihoafrických bank se nachází v TOP100 nejlepších bank na světě. Nejhodnotnější jihoafrickou bankou je Standard Bank.

Nejhodnotnější značkou v Jihoafrické republice je MTN. Nejsilněji rostoucí značkou je Spar SA.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Jihoafrické republice. 
Zdroj: businesstech.co.za

• Oblasti podnikání: Ostatní

Doporučujeme