Latinskou Ameriku straší „banánový mor“, úroda je ohrožena

Tropická houba Foc R4T má na banány drastické účinky. Blokuje jejich vaskulární systém, takže nemohou přijímat vodu a živiny, načež odumírají. Jde o agresivní kmen nemoci, která může zamořit zasaženou banánovou plantáž až na třicet let. Pokud by se „banánový mor“ rozšířil, zničilo by to úrodu mnoha farem a zvedlo ceny banánů ve světě. Nákaza se objevila v Kolumbii v příhraniční oblasti s Venezuelou. „Máme 150 hektarů zasažených touto nemocí, v současnosti se ji snažíme vymýtit,“ uvedl kolumbijský ministr zemědělství Andrés Valencia.

Pro Kolumbii by bylo rozšíření nemoci pohromou. Země je šestým největším producentem banánů na světě. Loni jich vyvezla dva miliony tun a odvětví dává práci víc než 900 tisícům Kolumbijců. Země je mimo jiné v současnosti také největším dodavatelem banánů do České republiky. Jen v prvním kvartále letošního roku jich prodala do ČR přes 3,5 tisíce tun, což byla v tomto období víc než pětina tuzemské spotřeby.  Celkově se dováží do ČR každoročně zhruba 160 tisíc tun banánů.

Banánové plantáže na pomezí Kolumbie a Venezuely ohrozila obávaná tropická houba Foc R4T. Okolní latinskoamerické státy, které jsou největšími vývozci banánů na světě, se obávají rozšíření nákazy do dalších regionů.



Nákaza prý mohla přijít z Venezuely

Kolumbijci nyní čekají na výsledky laboratorních testů, které mají potvrdit, zda se jedná skutečně o obávanou nemoc. „Očekáváme výsledky v prvním srpnovém týdnu,“ informovala šéfka Kolumbijského zemědělského institutu Deyanira Barrero.

Také se spekuluje o tom, odkud se nákaza vlastně vzala. Podle Andrése Valencii je jednou z hypotéz, že se nemoc rozšířila z Venezuely. Ministr podotýká, že houbu obvykle nevědomky po zemi roznášejí lidé. „Na zasažené farmě měli venezuelský personál a pohyb imigrantů samozřejmě muže být jedním z příčin nákazy,“ uvedl ministr.

Ekvádor zprovoznil helplinku pro farmáře

Hrozba vyděsila i další latinskoamerické země, které patří k hlavním světovým producentům banánů. Obavy vyjádřil chudý Salvador, pro nějž jsou banány jednou z mála exportních komodit. „Jsme nákazou velice znepokojeni. Zajišťujeme ochranu hranic s ostatními středoamerickými státy, aby se nemoc nedostala do naší země,“ uvedl ministr zemědělství Pablo Anliker.

Největší světový vývozce banánů, kterým je Ekvádor, zprovoznil helplinku pro pěstitele a vydal manuál s tipy, jak před nákazou plantáže uchránit.  Obavy má také Guatemala, kde tvoří banány víc než sedm procent zemědělského exportu, a Kostarika vyvážející banány za miliardu dolarů ročně. Celkem je v Mexiku, Střední Americe a Dominikánské republice v současnosti osázeno 300 tisíc hektarů banánových plantáží.

Špatnou zkušenost s obávanou houbou už udělala například i asijská Indonésie, kde se podle deníku El País ztráty zemědělců kvůli této „nemoci banánů“ odhadují na 120 milionů dolarů ročně. V minulosti se již s nákazou potýkaly také Panama nebo Taiwan.

Tomáš Stingl

• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme