Video + podcast

Letecký průmysl a Thajsko. Příležitosti pro české exportéry

V rámci významného bloku ASEAN (Asociace zemí jihovýchodní Asie) je Thajsko po Indonésii druhou největší ekonomikou. V posledních letech země také zaznamenala v ekonomické nebo v sociální oblasti významný rozvoj.

Thajsko je dnes rovněž vyhledávaným cílem zahraničních obchodníků a investorů. A má také vyspělý letecký průmysl, který skýtá zajímavé příležitosti pro exportéry. Podívejte se na třetí díl naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii, konkrétně v Číně, Singapuru, Thajsku, Indonésii, Vietnamu a Indii.

Obsah videa

Odkaz otevře video v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

Především v důsledku intenzivního turistického ruch má Thajsko značně rozvinutou leteckou dopravu. Například linky Bangkok – Singapur a Bangkok – Hongkong patří mezi nejvytíženější na světě. S tím úzce souvisí také rychlý rozvoj sektoru MRO (z ang. Maintenance, Repair and Overhaul, tedy údržba, opravy a revize letadel), na který Thajsko velmi sází.

V budoucnu jej chce nejen rozvíjet, ale stát se jedním ze světových lídrů. Už dnes se globální úrovni MRO podílí 11 procenty. Tento sektor leteckého průmyslu země je také v současnosti tím nejzajímavějším z hlediska příležitostí pro zahraniční exportéry. 

Thajsko

Očekává se uvolnění

Velký potenciál má také oblast všeobecného letectví, která zatím kvůli zákonným omezením není příliš rozvinutá. Do budoucna se ovšem očekává uvolnění, Thajsko mimo jiné uvažuje o zpřístupnění svého vzdušného prostoru soukromým leteckým společnostem atd. To nepochybně přinese možnosti i českým firmám.

Thajsko je odlišná kultura i způsob myšlení

Obecně platí, že uzavřít v Thajsku obchod není jednoduché. Země je totiž ve srovnání s Českou republikou zcela odlišnou kulturou, způsobem myšlení i přístupem k většině věcí nebo situací. Například celých 94 % Thajců se hlásí k buddhismu, který je nejen důležitou součástí jejich životů, ale i byznysu.

Alfou a omegou úspěšného obchodu je nalezení vhodného partnera, s nímž je potřeba dostatečně komunikovat. A také prokázat opravdový zájem, ideálně umístěním českého zástupce firmy do teritoria.  

Ilustrační fotografie

Letecký průmysl v Asii: Vznikla podrobná analýza

V průběhu roku 2021 se uskutečnil unikátní projekt zaměřený na letecký a kosmický průmysl v Asii s názvem Czech Aerospace Solution for Asia. Jeho cílem bylo především analyzovat a následně připravit podrobný přehled o situaci v asijském leteckém průmyslu.

Podobný projekt, ovšem zaměřený na oblast bezpilotního letectví, se pak uskutečnil koncem loňského roku. Výsledky byly prezentovány v rámci série online konferencí agentury CzechTrade a také prostřednictvím závěrečných zpráv o jednotlivých zemích.

Martin Zika

Zpět na začátek

Dokumenty ze semináře ke stažení

• Teritorium: Asie | Česká republika | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme