Lidé se učí pracovat s umělou inteligencí, věří jí více než svým šéfům

Příchod robotů mění stovky let zaběhlé zvyklosti na pracovištích. Podle průzkumu společností Oracle a Future Workplace mají lidé větší důvěru k robotům, tedy softwarovým systémům umělé inteligence, než ke svým nadřízeným. Dostávají prý od nich přesnější a nezkreslené informace.



V oblasti komunikace celých 64 procent účastníků důvěřuje robotům více než svým nadřízeným. Pokud přijdou potíže, polovina lidí se obrátí s žádostí o radu raději na robota než na svého manažera. Lidé uvádějí, že roboti jsou lepší při poskytování objektivních a nezkreslených informací, řízení pracovních harmonogramů a termínů, při řešení problémů i řízení rozpočtů.

Ne všechno ale umělá inteligence zvládne. Šéfové mohou podle dotázaných lépe než roboti porozumět pocitům lidí, jsou lepší v koučování a vytváření firemní kultury. „Vedoucí pracovníci by se měli soustředit spíše na to, aby zaměstnanci mohli lépe využívat své měkké dovednosti, rutinní provoz a technické detaily lze naproti tomu přenechat robotům,“ říká Dan Schawbel, ředitel výzkumu ve společnosti Future Workplace.

Aby bylo zřejmé, jak moc je tento fenomén horký, stačí se podívat na další údaje z průzkumu. Robotizace zažívá celosvětový boom. Zvyšuje přesnost i výkon práce oproti lidem, vykrývá pozice, na které není dostatek pracovních sil. S nějakou formou umělé inteligence pracuje na světě již více než 50 procent zaměstnanců – před rokem to bylo jen 32 procent.

Její nasazování je ovšem nerovnoměrné a Evropa podle všeho zaspala. Například v Číně umělou inteligenci využívá 77 procent respondentů a v Indii 78 procent. Oproti tomu ve Francii jen 32 procent.

Obecně platí, že nejmenší nadšení se dostavuje ve vyspělých zemích; kromě Francie a Japonska to platí i pro USA, Velkou Británii, Austrálii a Nový Zéland. Pozitivnější pohled na umělou inteligenci mají také muži než ženy a celkově přijímá 65 procent lidí roboty jako své spolupracovníky velmi dobře.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme