MGM Compro: Podpora elektromobility v Británii zatím míří hlavně na místní výrobce

Zlínský výrobce speciální elektroniky a elektrických pohonných jednotek MGM COMPRO zažíval na britském trhu v posledních třech letech růst odbytu. Nyní ale zaznamenal mírný útlum. Brexit nicméně není hlavní překážkou.

Spíš než brexit poznamenala vývoz do Spojeného království i dalších zemí globální pandemie covid-19. Pokles je asi pětinový.

Pro rodinnou společnost MGM Compro je Spojené království zatím okrajový, ale rostoucí trh. Vývoz tam nepřesahuje deset milionů korun ročně. „Náš export tam postupně roste ve větší míře zhruba poslední tři roky. Vyvážíme naše standardní produktové portfolio – tedy komplexní elektrické pohonné jednotky či jejich dílčí komponenty – zejména pak regulátory otáček elektromotorů, elektromotory, bateriové systémy i jejich dobíjecí infrastrukturu,“ říká ředitel společnost Jakub Henčl.

Pokles je i na dalších trzích zhruba pětinový

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie firmě vývoz nezhatilo. „Problém s brexitem pro nás není nijak zásadní. Je více administrativy, tím to více méně končí. Je to nepříjemné, ale dá se to zvládnout,“ uvádí Henčl. Problém vidí spíš v celkovém poklesu obchodu i v dalších zemích ve stínu koronakrize. „Stejným problémům čelí ve stejné míře i jiné a pro nás větší trhy, kde byl pokles při srovnání let 2019 a 2020 globálně zhruba o 20 procent,“ říká.

Podpora se v posledních letech sice citelně zvedla, ale spíše se orientuje na domácí podniky či vývojové startupy, než na nákup technologií ze zahraničí.“

Britský trh může ovšem podle Jakubu Henčla v budoucnu rostoucí poptávkou po bateriích mile překvapit. „To bude do značné míry záviset na politické situaci a dost možná také míře a směru podpory elektromobility obecně. Podpora se v posledních letech sice citelně zvedla, ale spíše se orientuje na vybudování domácí infrastruktury, tedy na podporu domácích podniků či vývojových startupů, než na nákup technologií ze zahraničí.“

Kořeny jsou už v dobách legendárního družstva ve Slušovicích

Rodinný podnik MGM Compro založil ve Zlíně Grigorij Dvorský už v roce 1990 a uplatnil v ní své znalosti z vývoje elektroniky, na což se zaměřoval už v osmdesátých let ještě pod hlavičkou legendárního JZD Slušovice. Dnes vede firmu se svým synem Martinem. Podnik má asi 50 zaměstnanců.

Více o společnosti MGM Compro

Výrobě speciální elektroniky se MGM Compro věnuje od roku 1997 a v posledních deseti letech se firma specializuje také na elektrické letectví. Dodává i takovým ikonám, jako jsou výrobce letadel Airbus či americká kosmická agentura NASA. Obchodní portfolio společnosti ovšem necílí jen na letectví, to činí zhruba 55 procent celkového obratu. Firma dodává i do autoprůmyslu a dalších odvětví.

(tos)

SPECIÁL: Brexit a podnikatelé

• Témata: Brexit | Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Letecký průmysl

Doporučujeme