Na Dubai Airshow přiletěl nový model legendární „čtyřistadesítky“ z Kunovic

Na největším leteckém veletrhu na Blízkém východě se Čechům dařilo. Na společném stánku české oficiální účasti vystavovalo devět firem a další vyrazily na akci po vlastní ose. Na stojánce Dubai Airshow nechyběla nová generace okřídlené legendy českého civilního letectví, letoun L410 NG z Kunovic.

Letecká přehlídka Dubai Airshow, která se koná jednou za dva roky a patří mezi nejprestižnější příležitost pro setkání světových lídrů v odvětví, na letiště Dubai World Central přilákala 1200 vystavovatelů z více než 60 zemí světa.

V Dubaji se světu předvedl letoun L 410 Seawader, což je plováková verze legendárního letadla z Kunovic.

Českou oficiální účast organizovalo Ministerstvem průmyslu a obchodu, delegaci v Dubaji vedla náměstkyně pro zahraniční obchod a EU Martina Tauberová. „Na základě firemních požadavků jsme nastartovali linky pro oslovení globální letecké špičky a vládních autorit, které se Dubai Airshow účastní. Zájmy českých leteckých firem jsem podpořila osobní účastí a sérií jednání s klíčovými hráči na globální i regionální scéně,“ uvedla náměstkyně Tauberová a dodala: „V Dubaji jsem se mimo jiné sešla se švédským SAABem, francouzským Safranem, britským BAE Systems či americkými GE Aviation a Honeywell. Pro oslovení zahraničních partnerů jsme vytěžili všechny možné kanály a využili synergii spolupráce s více než deseti institucionálními partnery.“ Základnou pro spojení s emirátskými partnery a zahraničními armádními delegacemi bylo Velvyslanectví České republiky v Abú Dhabí a zahraniční kancelář CzechTrade v Dubaji.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

„Pro nás je tento veletrh důležitý kvůli kontaktům s emiráty i Saudskou Arábií. Oceňujeme i delegaci náměstkyně Martiny Tauberové, díky níž jsme mohli komunikovat s lidmi, ke kterým bychom se sami dostávali obtížně,“ uvedl Zdeněk Pavlík, Global sales manager firmy První brněnská strojírna.

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová jednala mimo jiné se zástupci společnosti Calidus, která uvedla nový typ letounu s českými podvozky.

Na společném stánku české oficiální účasti na Dubai Airshow se tak prezentovaly firmy AERO Vodochody AEROSPACE, Aircraft Industries, Galaxy GRS, CHARVÁT AXL, MESIT holding, OMNIPOL, PBS Velká Bíteš, UNIS a VRgineers, tedy výrobci vojenských a civilních letounů, leteckých motorů, podvozků či padákových systémů a také poskytovatelé supermoderních virtuálních systémů a simulátorů pro pilotní výcvik.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Týmy do Dubaje vypravil po vlastní ose také Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ), výrobce elektrických pohonných jednotek MGM COMPRO a dodavatelé komponent SEKO Aerospace či Jihostroj.

  Na veletrhu byla podepsána smlouva o obchodní spolupráci mezi českým Omnipolem a společností Aircraft Industries.

„Naše očekávání se naplnila, proběhl velký počet schůzek a jednání, a to jak s potenciálními zákazníky, tak i dodavateli. Airshow považujeme za prestižní veletrh, který poskytuje skvělou příležitost k setkávání nejen s lidmi z regionu a okolních států, ale i v celosvětovém měřítku,“ řekl Matyáš Míka, specialisty marketingu AERO Vodochody.

• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme