Zdroj: CzechTrade

Na Ukrajině se nachází řada strategických surovin

Na území Ukrajiny se nacházejí ložiska 22 z 30 nerostů zařazených na seznam kritických pro Evropskou unii.

Ukrajinský premiér Denys Shmyhaľ poukázal na tuto skutečnosti během projevu na podnikatelském fóru o strategickém partnerství v sektoru surovin mezi Ukrajinou a EU v rámci Evropského týdne surovin 2022.

Ilustrační fotografie

Dle slov premiéra je Ukrajina připravena vyvinout úsilí s EU o dosažení úplné nezávislosti na ruských zdrojích. V roce 2021 byla Ukrajina mezi top 10 zeměmi v produkci titanu, železné rudy, kaolinu, manganu, zirkonu a grafitu.

Ze 120 druhů nerostů, které se ve světě celkem používají, se nachází na území Ukrajiny 117. Navíc se tady nacházejí ložiska 22 z 30 nerostů, které jsou zařazeny na seznam kritických pro EU. Mezi nimi jsou lithium, berylium, prvky vzácných zemin, nikl a kobalt.

Předseda vlády zdůraznil, že Ukrajina je i nadále odhodlána k zelenému přechodu a dosažení cílů evropského zeleného kurzu. Poválečná rekonstrukce země bude založena na vývoji čistých technologií v souladu s nejlepšími standardy EU. Ukrajina je připravena spolupracovat s Evropskou komisí a zainteresovanými stranami na vzdání se ruských zdrojů a posílení evropské energetické a surovinové bezpečnosti.

Zahraniční kancelář CzechTrade Ukrajina.
Zdroj: www.ukrinform.ua

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme