Nanobubliny v Chile optimalizují užití vody při kultivaci rostlin

Chilská firma Kapicua zabývající se udržitelným hospodářstvím se v Chile zabývá technologií nanobulbin, kterou vytvořila společnost Moleaer v USA. Nanobubliny mají za úkol optimalizovat užití vody při kultivaci plodin v zemědělství a zabránit tak jejímu plýtvání.

Vedoucí výzkumu Benjamin Labbé tvrdí, že užívání nanobublin může snížit užívání vody až o několik procent. Přesněji v případě kultivace salátu až o 25 %, borůvek až o 18 % a rajčat o 14 %. Hlavní výhoda nanobublin spočívá v jejich velkém obsahu kyslíku. Do nanobubliny, která je 2500x menší než zrnko rýže, se aplikuje kyslík, který pomáhá efektivněji využívat vodu, ve které se nacházejí. Nanobubliny mají navíc dezinfekční účinky. Čistí závlahovou vodu od fekálních koliformních bakterií a předchází tím chorobám v kořenech rostlin. Společně s firmou Moleaer se také snaží užívat tyto částice pro dezinfekci polí na kultivaci plodin. První pokusy proběhly již na polích v chilském Coquimbu a Bío-Bío. Tento rok se firmy soustředí na rozvoj obchodu a hledají nové klienty, také v sousedním Peru.

Zdroj: Diario Financiero
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Chile.

Pravidelné novinky e-mailem