Zdroj: CzechTrade

Nejlepší olivový olej pochází z Jižní Afriky

Soutěž o nejlepší jednoodrůdový olivový olej letos vyhrál ten z Jihoafrické republiky. Slepá ochutnávka tisíce olivových olejů odhalila ten celosvětově nejlepší.

Nejlepší olivový olej pochází z oblasti Klein Karoo v Jihoafrické republice. Olej De Rustica Estate Collection Coratina byl oceněn jako nejlepší ve své třídě na mezinárodní soutěži Evooleum Awards ve Španělsku za rok 2023 a dále vyhrál také jako absolutní vítěz. Ceny Evooleum jsou považovány za jednu z nejpřísnějších světových soutěží týkající se olivového oleje, kdy se hodnotí kvalita olejů z celého světa.

Ilustrační fotografie

Mezinárodní 26členná porota hodnotí tisíc vzorků, ze kterých vybere sto nejlepších. Letos je v první stovce zastoupeno 13 zemí z celého světa – Jihoafrická republika, Španělsko, Itálie, Portugalsko, Turecko, Chorvatsko, Čína, Brazílie, Řecko, Izrael, Maroko, Slovinsko a Tunisko – což ukazuje, že produkce kvalitního olivového oleje se již neomezuje na oblast Středozemního moře. V Top10 jsou pouze dvě země z jižní polokoule, a to JAR a Brazílie. Poprvé v historii ocenění nevyhrál olej ze Španělska nebo Itálie. Španělsko přitom vyrábí téměř polovinu celosvětové produkce olivového oleje.

Vítězný olej se pěstuje na farmě ve vnitrozemí uprostřed pouště Klein Karoo, tedy na rozdíl od středomořských olejů relativně daleko od vlivu mořského vzduchu, zároveň ve vyšší nadmořské výšce. Plody oliv se sklízejí ručně, neboť oblast není rovinatá a mechanické stroje pro takovou oblast jsou finanční zátěží. Na farmě v době sklizně (asi 3,5 měsíce) zaměstnávají 200 lidí denně.

Jižní Afrika produkuje 200 tisíc litrů olivového oleje ročně, což je v porovnání s ostatními výrobci velmi málo.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika. 
Zdroj: dailymaverick.co.za

Doporučujeme