Nejpikantnější byznys na světě

Z nejpálivějších chilli papriček vyrábí česká firma Palíto omáčky ostré jako břitva



Šestadvacetiletý Daniel Všetečka rozjel svůj pikantní projekt teprve loni. Firma Palíto nicméně prodala už čtyři tisíce omáček a zákazníků jí rychle přibývá.

Carolina Reaper a Trinidad Moruga Scorpion. Papričky, které pálí stejně jako nejúčinnější pepřový sprej a zhruba osmdesátkrát víc než klasické tabasco. Při jejich krájení si dejte pozor: ani rukavice vaši pokožku před kapsaicinem stoprocentně neochrání.

„Já sám používám při krájení několik vrstev rukavic a respirátor,“ přiznává Všetečka.

„V nabídce máme aktuálně omáčky ze dvou nejpálivějších papriček na světě Carolina Reaper a Trinidad Moruga Scorpion, ale také z dalších extrémně ostrých papriček. Právě to je přidaná hodnota, kterou milovníci chilli oceňují, nicméně vyrábíme i z klasických jalapeños,“ říká mladý podnikatel.

Ďábelský nápad zaujal porotu

Absolvent České zemědělské univerzity pálivá jídla miluje, chilli je jeho posedlostí.

„Ze semínek, která jsem si před šesti lety objednal v Indii, jsem vypěstoval papričky, které tam byly vyšlechtěné. Zjistil jsem, že samotné jsou extrémně ostré, tak jsem je začal zpracovávat do různých omáček. Zpočátku jsem je nabízel jen kamarádům a známým,“ vzpomíná.

Během studijního pobytu ve Španělsku se domluvil s dalším nadšencem, aby po návratu do Čech vstoupili na své alma mater do podnikatelského inkubátoru. A Daniel Všetečka se rozhodl, že se svému pálivému byznysu bude věnovat na plný úvazek.

Projekt ostatně loni v listopadu vyhrál v Praze soutěž pro začínající podnikatele United Incubators Contest. O vavříny v ní bojovalošest týmů ze tří inkubátorů spadajících pod tři pražské vysoké školy: České vysoké učení technické (INQBAY), Českou zemědělskou univerzitu (POINT ONE) a Vysoká škola ekonomická (xPORT).

„Ostatní projekty byly možná promyšlenější a byznysově lépe zpracované, ale porotce zřejmě oslovil náš entuziasmus a poutavý příběh,“ usmívá se.

Plechová ústa

Daniel Všetečka nedávno vyhrál ještě jednu soutěž. Účastníci bizarního klání s názvem Plechová huba musejí mimo jiné najednou pozřít celé plodnice nejobávanějších chilli papriček. Sami účastníci to popisují jako „pojídání rozžhaveného uhlí“.

Zájemci o švestkové, tomatové či hořčičné omáčky od firmy Palíto z řad běžných smrtelníků se ale nemusejí obávat.

„Původně jsme počítali, že bychom zkusili vyšší koncentraci než aktuálních šest procent. Všichni by to ale nebyli schopni jíst. Pokud to chcete prodat, musí to být zajímavé, ale ne nekonzumovatelné,“ usmívá se Všetečka.

Firma Palíto přesto nabízí i pochoutky pro skutečné fajnšmekry. „Už teď děláme něco na způsob tabasca z papričky Trinidad Scorpion Moruga. V tomto případě jde o jednapadesátiprocentní koncentrát,“ prozrazuje.

Papričky si v Palítu pěstují sami a omáčky připravují z čistě přírodních surovin a bez konzervantů. Do budoucna chtějí vyrábět i pikantní džemy. Kombinace sladkého a pálivého je prý dokonalá.

„Začali jsme ve dvou, ale dneska už je to de facto rodinný podnik. S kolegou jsme zapojili mého mladšího i staršího bratra. Pomáhá nám už i bratrova přítelkyně. Mnozí mi říkali, že s rodinou se mi nebude podnikat dobře, ale opak je pravdou,“ přibližuje.

Palíto má svůj vlastní e-shop, většinu výrobků nicméně prodají na farmářských trzích. Už teď se těší na chillibraní, což je jediný hotfood festival ve střední Evropě. Každoročně se na něj do Brna sjíždějí stovky milovníků ostrých jídel.

Sezonní záležitost

Byznys s chilli v Česku kvete, nicméně má jednu zásadní nevýhodu. Pokud si chcete papričky pěstovat sami a v tuzemsku, jedná se o sezonní záležitost. Ideální je, když zasadíte semínka koncem února nebo v březnu, ale na výsledek čekáte sedm až osm měsíců.

Daniel Všetečka kupuje semínka v zahraničí, klíčí ovšem doma a papričky dozrávají v českých fóliovnících. Palíto spolupracuje s jedním ze zahradníků na Mělnicku. „Snažím se podnikat tak, že domlouvám spolupráci s lidmi, kteří se do toho mohou zapojit a kteří pěstování nějak rozumějí,“ přibližuje svou filozofii Všetečka.

„Na jaře je hlavní sezona. Papriky, které pěstujeme, dáváme klíčit už koncem února nebo začátkem března. Odrůdy, které využíváme, hodně pálí, ale musejí také dlouho zrát. V našich podmínkách, kde je léto kratší, je důležité si rostlinu předpěstovat, aby v momentě, kdy ji dáváte dozrát do fóliovníku, měla určitou vitalitu. Pak to trvá ještě tři měsíce. A ideální je sklízet v říjnu,“ dodává podnikatel.

Protože mají rostliny svůj původ v tropech, potřebují stabilní teplotu kolem 28 stupňů a vlhkost asi 80 procent. Pro pěstitele nic jednoduchého. 

Daniel Všetečka připouští, že jeho samotného by už projekt uživil už nyní, ale z vydělaných peněz zatím vyplácí jen své pomocníky a část prostředků investuje zpátky.

Už letos se může situace změnit k lepšímu: „Loni jsme vypěstovali asi 200 kilogramů. Letos jsme zasadili 1200 sazenic. Průměrná výnosnost z jedné rostliny je půl kila, ale mnohé dají i kilogram. Můžeme se tak přiblížit až k jedné tuně.“ Z takového množství můžete teoreticky vyrobit až 45 tisíc omáček.

To ale Všetečka neplánuje. „Samozřejmě nezpracujeme hned všechno. Část chceme prodávat jako čerstvé chilli. Poptávka tady rozhodně je. Určitě bude velký zájem na chillibraní v Brně, v říjnu je akce na smíchovské náplavce. Cena těch nejkvalitnějších papriček se pohybuje kolem 800 až tisíc korun za kilogram,“ dodává.

S výrobky Palíto se nadšenci potkají například také v populární vyšehradské thajské restauraci Yam Yam, kde mají na jídelníčku i nejpálivější polévku v Praze.

Daniel Všetečka chce v budoucnu otevřít vlastní podnik, kde by se kromě pálivých omáček nabízela například i semínka papriček. „Chceme, aby to byl shop zaměřený na chilli obecně, aby tam nebyly k dostání jen omáčky, ale třeba i semínka, knížky s návody na pěstování a podobně. Ideální by bylo spojit podnik s growshopem,“ plánuje.

Africká odbočka

Zemědělský inženýr stojí ještě za jedním zajímavým projektem. Lidé, kteří Palíto znají, je oslovili s tím, že budou v africké Ugandě budovat farmu na pěstování jahod a dalšího ovoce. Mecenáši potřebovali pomoc lidí z branže.

„Mají prostředky, ale nemají čas se o to starat. Takže nám nabídli docela slušné peníze a zároveň nás tady proškolí, protože víme mnohé o pěstování papriček, ale ne jahod. Takže se aktuálně horečně učím, jak se pěstují jahody,“ směje se.

„Bratr už v Ugandě byl a nakoupil tam pozemky. Zanedlouho tam pojede znovu, nakoupí se tam potřebné vybavení, a až se začne stavět, pojedu tam aplikovat to, co jsem se naučil. Základy mám ostatně už ze zemědělky,“ doplňuje Všetečka.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

Doporučujeme