Německá ekonomika v recesi? Ve druhém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta

Německo hlásí oslabení ekonomiky. Tamní hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí mezikvartálně snížil o 0,1 procenta. Předběžná čísla dnes oznámil Spolkový statistický úřad. Za poklesem stojí především slabší zahraniční poptávka, která dopadá na německý průmysl a export.



Hlubšímu poklesu zabránila silná domácí poptávka poháněná růstem mezd a investičních výdajů.

Německé ministerstvo hospodářství v predikci z dubna počítá pro letošní rok s růstem HDP o 0,5 procenta. V roce 2020 by pak podle něj německá ekonomika měla zrychlit na 1,5 procenta, recese tedy zřejmě nenastane. Vše ale záleží na budoucím vývoji ve světě.

„Nejnovější čísla potvrzují nejistotu, kterou firmy a investoři signalizovali již v únorovém konjunkturálním průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK). Vyhlídky ekonomiky byly podle nich tak špatné jako naposledy v roce 2013,“ říká výkonný člen představenstva Bernard Bauer.

Hrozí i negativní scénář

Na Německo dopadá oslabení globální ekonomiky a nejistota ve světovém obchodě. Když se dva hádají, třetí se směje. Toto rčení v dnešním globálním obchodě neplatí. Důkazem toho jsou právě čísla z Německa.

Jestli německá ekonomika v dalších měsících opět upadne do záporných čísel, nebo znovu nastartuje růst, bude z velké míry záležet na vnějších ekonomických podmínkách. Brexit bez dohody, uvalení cel na dovoz německých aut do USA a další protekcionistická opatření, zpomalení čínské ekonomiky, to vše jsou potenciální hrozby, které dělají negativní scénář pravděpodobnějším.

Slabší druhé čtvrtletí má za sebou také česko-německý obchod. Objem vzájemné výměny se meziročně zvýšil o pouhá 0,3 procenta, ještě v prvních třech měsících letošního roku přitom zaznamenal růst 2,6 procenta. Oslabuje především dovoz kovových a ropných výrobků a elektrických zařízení z Německa.

Mezičtvrtletní růst české ekonomiky o 0,6 procenta relativizuje časté obavy ze „závislosti“ Česka na ekonomickém vývoji v Německu.

Tisková zpráva ČNOPK

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme