Německý automotoklub ADAC vyzkouší obří elektrický dron pro záchranu řidičů

Německý automotoklub bude testovat v reálném provozu elektrickou volokoptéru místo tradičních helikoptér pro záchranu zraněných při autohaváriích. Může to znamenat významný krok pro zavádění létajících taxíků.



Volokoptéra, ilustrační foto. Zdroj: volocopter.comNěmecký autoklub ADAC provozuje také leteckou záchrannou službu s 50 helikoptérami, které ročně zvládnou až 50 tisíc vzletů. Od příštího roku plánuje, že bude v pilotním projektu testovat také nasazení volokoptéry, což je elektrický vrtulník s 18 rotory. Její výhodou je, že může být nasazena i do míst, kam se klasická helikoptéra nedostane, a v budoucnu má sloužit jako létající taxi ve městech.

Volokoptéra bývá přirovnávána k obřímu dronu. I když je pilotována, může být ovládána také na dálku. „V následujících měsících se mají uskutečnit první lety,“ uvedl klub ADAC. Nasazena má být ve spolkových zemích Bavorsko a Porýní-Falc. Zatím má v Německu povolení k letu jako typ utralehkého letadla.

Německá firma Volocopter pracuje na vývoji létajícího stroje už devět let a je považována za průkopníka projektu létajících taxíků do měst. Testování ADAC má ukázat, zda je provoz levnější než u běžných helikoptér a také jaké jsou manévrovací schopnosti tohoto stroje.

Firma tvrdí, že údržba je výrazně levnější, protože volokoptéra má méně dílů než helikoptéra. Stroj se může dobíjet nebo se vymění již nabité baterie, aby byla opět rychle k dispozici. Dosah má asi 30 kilometrů a unese dva pasažéry. Výsledky pilotního projektu má ADAC zveřejnit na konci roku 2019.

Společnost Volocopter bude rovněž testovat městské létající taxi v příštím roce v Singapuru. Firma pro svou technologii už získala investory v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák, foto: volocopter.com.

Doporučujeme