Ostravské firmy obcházely systém EET, stát okradly o miliony

Zástupci dvou ostravských firem provozující velký obchodní řetězec prolomili podle policie systém Elektronické evidence tržeb. Ministerstvo financí krácení tržeb potvrdilo, ale slabiny v systému EET popřelo.



Podnikatelé softwarově upravili svůj pokladní systém tak, aby Finanční správě odesílal zkrácené tržby, sdělila policie.

Během letošního roku nepřiznali 45 milionů korun. Stát by tak na daních přišel o 14 milionů. Řekl to náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

„Nejednalo se o žádné prolomení systému evidence tržeb, ale o prosté porušení zákona, kdy obchodník část tržeb nepřiznával,“ popsal mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Ministerstvo ale zároveň připustilo, že tržby obchodníka nebyly do systému zasílányv důsledku úpravy pokladního zařízení“.

Víme, jak podvod odhalit

Podle vlády disponuje finanční správa mechanismy, jak podobné podvodné jednání odhalit. „Což se i v tomto případě potvrdilo. Zdůrazňujeme, že se jednalo pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení a veškeré systémy Finanční správy ČR jsou nadále naprosto bezpečné,“ doplnil mluvčí.

Kriminalisté obvinili z trestného činu pět lidí a tři firmy. Všem hrozí až deset let vězení. Mezi pachateli jsou čtyři lidé zastupující řetězec prodávající potraviny a jeden počítačový expert, který pokladní systém prolomil.

„Přišli na způsob, jak jde systém obejít,“ uvedl Wita s tím, že je to první případ tohoto typu v České republice.

Čtyři obvinění podle něj figurovali ve vedení dvou firem, jež v Česku provozují velký obchodní řetězec. Po celé zemi mají desítky prodejen a zaměstnanců, a také internetový obchod. Tito lidé si najali počítačového experta, kterého pověřili, aby narušil pokladní systém odesílající na finanční správu informace o tržbách.

Muži, který je mezi obviněnými, se to podařilo. Úředníci plzeňského finančního úřadu na to ovšem při kontrole přišli.

„Účtenka z kontrolního nákupu neseděla s tím, co nakonec dorazilo do systému EET,“ řekl ČTK ředitel Finančního úřadu Moravskoslezského kraje Bronislav Kadlubiec. Finanční správa proto podala na policii trestní oznámení.

Podle Kadlubiece jsou obvinění ochotní zkrácenou daň doplatit. Při zásahu proti skupině zajistili kriminalisté majetek v hodnotě okolo 20 milionů korun. Šlo o 12 milionů korun v hotovosti či na účtech, luxusní šperky či drahé hodinky.

jap

Doporučujeme