Otevřená platforma SPOJUJEME ČESKO se rozrůstá

Platformu SPOJUJEME ČESKO připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechInvest. Spolupracují na ní s ministerstvy zdravotnictví, obrany a dopravy, Úřadem vlády ČR, agenturou CzechTrade, Svazem průmyslu a dopravy, Česko Digital, řadou odborníků na open data, univerzitami, komunitami aj.

Iniciativy dobrovolníků, firem i státu už několik týdnů sdružuje a podporuje platforma Spojujeme Česko a nyní je přehledně představuje na novém webu na spojujemecesko.cz. A je to opravdu mimořádně inspirativní čtení. Nejvíce projektů je z oblasti zdraví a pomoci, tedy dobrovolnictví a stále více nově přihlášených projektů se věnuje pomoci firem a podpoře podnikání.

Prospěšných projektů jsou na portálu Spojujeme Česko desítky a stále přibývají další. Pro snadnou orientaci jsou uspořádány do celkem šestnácti kategorií. Dále představujeme něketré z nich:

Digitální karta Covid-19 nabízí nejaktuálnější ověřené informace přímo v mobilu – „K dnešnímu dni evidujeme více než 1 milion prokliků ze zadní strany karty a pokud se něco důležitého děje, karta vám o tom dá vědět v průběhu pár minut, bez toho, abyste museli tyto informace aktivně sami vyhledávat. Od počátku projektu jsme informace na kartě aktualizovali už více než 450krát (4-6x denně)”, uvádí Jan Křemen ze společnosti Your Pass. Karta existuje ve 2 verzích: pro občany a pro podnikatele.

Půl milionu lidí se sluchovým postižením má také svou pomoc – Beey přináší nejdůležitější pořady a videa o koranovirové pandemii s titulky. 

Projekt #delamcomuzu Terapeutická krizová online pomoc nabízí 642 odborníků. Projekt vznikl za podpory České asociace pro psychoterapii, sdružuje psychology, terapeuty, sociální pracovníky a další experty za účelem poskytování psychologické podpory pracovníkům v první linii i běžným občanům.

Aktivita Doma v práci – Poradenství pro digitalizaci práce a zvládání home-office nabízí konzultace a tipy na nástroje těm, kteří v přechodu na dnes často využívaný home-office zatím pokulhávají.

Iniciativa Vietnamci pomáhají – Propojení dobrovolníků z vietnamské komunity s potřebnými.  

Právo v roušce – Právní dokumenty zdarma pro firmy, živnostníky i fyzické osoby v době pandemie, vítaný počin skupiny advokátů a advokátních kanceláří.

„Šít neumím a na ventilátor mi pár součástek chybí, ale chtěl jsem nějak přispět. Pomáhám tedy lidem se orientovat v tom, co je aktuálně zakázáno či povoleno. Je těžké to uhlídat!“ říká Václav Kocián, zakladatel projektu zakazano.info – Aktuální shrnutí vládních nařízení, na jehož webu můžete jednoduše zjistit, co je právě zakázáno a povoleno v době koronavirové epidemie.

Další projekt, Andělé na drátě nabízí krizovou linku seniorům. Senior ví, že má po ruce kdykoliv okamžitou pomoc, získá větší jistotu a sebedůvěru a nemusí se omezovat ve svých denních a oblíbených aktivitách. Asistenti pomohou řešit problémy s chodem domácnosti či zprostředkují kontakt se sociálním prostředím. Senior může na zařízení přijímat telefonické hovory od rodiny a přátel, ale také neomezeně volat do všech sítí.

Projekt v datech k polovině dubna 2020:

59
projektů

1423
nabídek a poptávek zpracováno v systému CoVpoint

84 289
provedených indikativních testů na Covid-19

14 543
tváří ochráněno díky projektu Tiskne celé Česko

„Další rozvoj portálu bude na bázi otevřených dat. Připravujeme mapu České republiky, kde budou vidět konkrétní služby a projekty, které mohou obyvatelé využívat.,“

upřesňuje další směřování krizový manažer a koordinátor projektu Robin Čumpelík.

Platforma funguje od konce března 2020

S platformou mimo jiné spojena speciální informační linka 1212, systém Microsoft Teams pro on-line komunikaci zaměstnanců, chatboti na webu ministerstva zdravotnictví či ministerstva průmyslu a obchodu, aktivita Data proti COVID, díky níž se během jednoho dne mezi lidmi vybralo 10 milionů korun na plicní ventilátory, služba Nakup bezpečně, která má zlepšit zásobování obyvatel potravinami a mnoho dalších.

Projekt vzniká operativně na základě aktuálních potřeb společnosti, kterou nutná opatření v kontextu s pandemií koronaviru postupně mění. Technologie v době, kdy musí být omezen pohyb, nabývají na významu, rychle a dobře spojují, poptávka po nich turbulentně vzrůstá a ti, kteří chtějí a umí pomoct, se je snaží maximálně využívat. Ku prospěchu jiných i sobě navzájem. Platforma www.spojujemecesko.cz funguje díky spolupráci  státu, vědců, univerzit, komunit a soukromého sektoru.

„Nouzový stav, který jsme v kontextu s pandemií koronaviru museli vyhlásit, je pro všechny naprosto novou zkušeností. Klíčové je nákazu zvládnout tak, aby se v maximální možné míře ochránilo zdraví lidí. Proto osobní komunikaci musela rychle nahradit komunikace on-line, proto se práce v kanceláři z velké části změnila na home office. Připravenost na takové fungování byla různá, mnozí ji řešili doslova za pochodu a i pro nás na MPO, stejně jako v dalších resortech, to znamenalo celou řadu rychlých, ale zásadních změn,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Další příklady technologií, služeb spojených s projektem:

  • Koronavirus.mzcr.cz a chatbot Anežka – speciální web ministerstva zdravotnictví ke koronaviru s elektronickou robotickou „sestrou“ Anežkou, tedy chatbotem, který radí zejména ve zdravotních otázkách spojených s koronavirem
  • BusinessInfo.cz a chatbot – portál pro podnikatele a živnostníky ve správě agentury CzechTrade, kde jsou mimo jiné odpovědi na nejčastější dotazy a další informace. Ty si lze pustit i roboticky, chatbot spojený s FAQ z BusinessInfo.cz ke koronaviru. 
  • CovPoint.org web, který provozuje agentura CzechInvest, kde se na jednom místě potkává nabídka a poptávka firem v souvislosti s ochrannými prostředky. Lze zde nabídnout produkty a služby státu nebo dalším společnostem a také poptávat pomoc od ostatních.
  • Chráním Tebe – známé osobnosti vysvětlují, proč je důležité nosit roušku.
  • Microsoft Teams – technologie pro on-line komunikaci zaměstnanců. Mimo jiné umožňuje sdílet dokumenty, chatovat, vytvářet seznamy, rozdělovat úkoly, ale také videokonference, které se dají využít pro porady i o velkém počtu účastníků.
  • Celostátní informační linka 1212 – má za cíl nejen sjednotit krizovou komunikaci všech resortů, ale také snížit nápor tísňových linek 112 a 155. Díky 1212 se počet volání na čísla záchranářů a policistů snížil o 15 %. Linku nejdřív obsluhovali zaměstnanci resortů a řada dobrovolníků, nyní ji spravují profesionální operátoři. K dispozici mají centrální informační manuál s nejčastějšími otázkami a odpověďmi ke koronaviru z různých oblastí, který vznikl díky spolupráci jednotlivých resortů.   
  • Data proti COVID – jde o aktivitu českých technologických firem a IT nadšenců. Poslední úspěch? Během jednoho dne se mezi lidmi vybralo 10 milionů korun na plicní ventilátory.
  • NakupBezpecne.cz – možnost, jak si rychle a jednoduše zřídit on-line obchod s potravinami postavený na technologii, kterou poskytla společnost Rohlik.cz. Malé obchody na ní bezplatně dostanou technologie velkých online prodejců a zmírní tak riziko nákazy zaměstnanců. To vše s cílem zlepšit zásobování obyvatel potravinami.
  • Mobilní aplikace Záchranka – nouzové „červené tlačítko“, které si lze naistalovat v chytrém telefonu, zadat vaše osobní údaje a v případě nouze rychle přivolat Zdravotnickou záchrannou službu a Horskou službu. Stiskem jednoho tlačítka současně voláte i odesíláte informace o poloze i další. Více o aplikaci na Businessinfo.cz.
  • sBazar.czspeciální stránka, kde si lidé jako na tržišti mohou navzájem vypomoct například hlídáním dětí, šitím roušek, nošením potravin apod. Díky konkrétní nabídce a poptávce si mohou i jednotlivci jednoduše koupit, co potřebují.
  • Pomoc sousedůmdobrovolníci pomáhají seniorům. Kdokoliv se může registrovat v některé z dobrovolnických sítí nebo na obecním úřadě a pomáhat tak seniorům například s nákupem, informovaností apod. Registrované dobrovolnictví snižuje riziko, že akce zneužijí „šmejdi“, kteří často nabízejí nepotřebné a předražené věci či služby. 
  • Dáme roušky – interaktivní mapa, kde lze nalézt a propojit ty, co nabízejí látky s těmi, co šíjí roušky a těmi, co roušky potřebují. 

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme