Perspektivy českého exportu potravinářské produkce do Hongkongu

Čtrnáct českých potravinářských firem se představilo na prestižním veletrhu HOFEX. Českou oficiální účast upořádalo Ministerstvo zemědělství ČR a české firmy podpořil svou osobní účastí náměstek ministra zemědělství a generální konzul ČR v Hongkongu.



K podpoře českých firem na místním trhu se uskutečnil Festival českého piva a vína a na místním Úřadu pro potraviny a zdraví proběhlo jednání oficiální delegace k perspektivám českého potravinářského exportu do teritoria.

Veletrh potravinářských výrobků a technologií HOFEX se v Hongkongu pořádá jednou za dva roky. Letos zde ve dnech 7. – 10. května 2019 vystavovalo 2800 firem ze 74 zemí a celkem bylo organizováno 47 národních pavilonů. Jedním z nich byla poprvé i oficiální česká expozice upořádána Ministerstvem zemědělství ČR na ploše 150 m2, kde 14 českých firem prezentovalo své výtečné výrobky jako je pivo, víno, čokoláda a další potravinářské komodity.

České firmy osobně na výstavišti podpořil Jindřich Fialka, náměstek ministra zemědělství, v doprovodu Jitky Götzové, ředitelky odboru bezpečnosti potravin,  a dále Jan Juchelka, generální konzul ČR v Hongkongu s ekonomickým diplomatem Milanem Vágnerem. Kromě účasti na veletrhu byl připraven doprovodný program dne 6. května t.r., kdy proběhl jako projekt ekonomické diplomacie 2. ročník Festivalu českého piva a vína za účasti 160 českých a zahraničních návštěvníků. Dále v souvislosti s podporou českých výrobků a firem na hongkongském trhu proběhlo jednání oficiální delegace ministerstva zemědělství a generálního konzulátu na Úřadu pro potraviny a zdraví. Předmětem rozhovorů byl zejména bilaterální protokol pro dovoz českého vepřového masa do Hongkongu a možnosti dalšího rozvoje obchodu s potravinářskými komoditami.

Perspektivy českých vývozů potravinářských komodit do Hongkongu jsou především v segmentu nápojů, cukrovinek, masa a masných výrobků, sýrů a mléčných produktů. Již nyní se do teritoria úspěšně dováží Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar a byly již sjednány první zkušební objednávky českého vína. Velký ohlas na veletrhu měla česká čokoláda a instantní nápoje.

České firmy ocenily podporu státu při organizaci oficiální účasti na veletrhu HOFEX i při pořádání Festivalu českého piva. Současně se jim podařilo navázat řadu nových partnerství. HOFEX zahrnoval několik specializovaných výstav, např. jednu zaměřenou na víno. Zúčastněná česká vinařství vidí v místním trhu perspektivu a plánují návrat do teritoria a účast na listopadovém Hong Kong International Wine & Spirits Fair.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Hongkongu (Čína). Autor: Milan Vágner, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Hongkong | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme