Národní institut pro agrární inovaci tak rozšíří svou národní kolekci zárodečné plazmy o více než 215 druhů a bude zkoumat možnosti tvoření hybridů a druhů odolných vůči nemocem a parazitům. V první řadě se plánuje křížit 26 vybraných odrůd místní kávy a testovat jejich odolnost na různých typech půdy v oblasti Cusca.
Dále chce institut zkoumat nové technologie pro masivní propagaci klonů kávy. V uplynulých letech se podle ministerstva realizovalo téměř 300 výzkumných projektů ve prospěch téměř 50 000 pěstitelů kávy. Celková investice dosáhla 40 milionů dolarů. To pomohlo znásobit výrobu hlavně v oblasti středního a severního deštného pralesa (San Ingacio, Jaén) a na jihu země (Puno, Cusco).
Zároveň se podařilo zvednout kvalitu kávy ze 78 na 83 bodů v regionech Cajamarca, Amazonie a Junín a zvýšit tak její potenciál a konkurenceschopnost pro export. Tento nový krok v pěstování kávy slibuje Peru další možnosti, jak uspět na světovém trhu s kávou.