Podnikatelé dostanou lepší záruku za úvěr

Žádosti o takový úvěr je od nynějška potřeba podávat podle nových pravidel. „Program představuje jednodušší cestu k úvěru, který začínající inovativní podniky potřebují k rozjezdu svých odvážných plánů, ale vzhledem k chybějící podnikatelské historii je pro ně obtížné na bankovní financování dosáhnout,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Jde o další z podpor startupů, na které se ministerstvo a jeho organizace dlouhodobě zaměřují. Postupujeme tak v souladu s Inovační strategií 2019 až 2030 a mottem Czech Republic = The Country For The Future.“ 

Ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo aktualizaci programu INOSTART, který nabízí zvýhodněné záruky za úvěry začínajícím podnikatelům z celé České republiky.



O desetinu víc

Bankovní záruky za úvěry v rámci programu INOSTART se navyšují o 10 procent a mohou tak zajišťovat až 70 procent jistiny úvěru. „Naše banka dlouhodobě podporuje podnikatele v jejich růstu a přispívá k realizaci inovativních projektů. Díky navýšení námi poskytované záruky u tohoto programu usnadníme přístup ke komerčnímu financování většímu počtu začínajících podnikatelů, kteří mají zajímavé a inovativní nápady, a budou je tak moci zrealizovat,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiří Jirásek.

Až na 15 milionů korun

Úvěry z programu INOSTART od 500 tisíc do 15 milionů korun lze využít na financování nákupu hmotného, nehmotného, investičního a neinvestičního majetku i na pokrytí provozních nákladů. Financování poskytuje Česká spořitelna a záruky za ně vystavuje Českomoravská záruční a rozvojová banka. Žádost o záruku podává žadatel prostřednictvím poboček České spořitelny.

Více inovací

V programu INOSTART banka poskytla úvěry už za 395 milionů korun. „Česká spořitelna se stala již tradiční adresou pro startupy hledající financování pro zajímavé, inovativní projekty. Dlouhodobě se snažíme nacházet optimální řešení, která umožňují zavádět tyto nápady do praxe. Ne náhodou jsme v tuzemsku jedinou bankou zapojenou i do programu Inostart,“ zdůrazňuje manažer Business Insight Center v České spořitelně Ladislav Dvořák.

„Inovace oslovují stále víc domácích firem a podnikatelů. Loňský průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků a České spořitelny ukázal, že dvě třetiny malých a středních podniků investují do inovací více než deset procent obratu. To představuje dvacetiprocentní nárůst za posledních pět let,“ dodává ministr Havlíček.

Podle 51 procent oslovených firem je hlavním cílem inovací zvýšení tržeb. Třetina inovativních firem míří na zvýšení konkurenceschopnosti a čtyři procenta podniků usilují o získání patentů. Téměř 40 procent podnikatelů se hlásí k produktovým inovacím, stále však převažují inovace procesní.

Redakčně upravená zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu ČR

• Témata: Dotace a financování
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme