Podnikatelé se zlobí na fronty na poštách. Kvůli pomalému tisku dokladů

Na některých pobočkách tvoří tisk potvrzení o odeslání zásilky nebo o platbě kartou i dvě třetiny času, které živnostníci stráví u přepážky. Podle výrobců přitom současné přístroje zvládají stejnou práci za několik vteřin.



I když politici neustále slibují elektronizaci státní správy, řada podnikatelů stále musí trávit spoustu času ve frontách na poště. Ať už kvůli tomu, že k elektronicky odeslanému dokumentu musí zakoupit a v dopise poslat papírový kolek, nebo kvůli tomu, že úřady mnoho dokumentů stále vyžadují v písemné podobě.

Přitom ve frontách často živnostníci tráví čas zbytečně. „Začala jsem si všímat, co vlastně při odesílání doporučeného dopisu zabere tolik času. Přepsání adresy do počítače zabere poštovní úřednici jen pár vteřin. Mnohem déle trvá, než se vytiskne první část průvodky, potvrzení o platbě kartou a druhá část průvodky,“ upozorňuje podnikatelka Petra Svobodová.

Jak ověřila redakce BusinessInfo.cz, tisk průvodky na některých pobočkách pošty skutečně trvá v součtu desítky vteřin. Na vytištěném dokumentu je přitom jen několik málo řádků, které moderní tiskárny zvládnou vytisknout za vteřinu. Navíc pošta používá komplikovaný systém, kdy při platbě kartou tiskne průvodku nadvakrát a mezi tím ještě zvlášť potvrzení o karetní transakci. Plýtvá tak nejen čas zákazníků, ale také papír. I na jeho zbytečné používání při platbách kartou si podnikatelé stěžují.

Dva doklady nejsou potřeba

Společnosti, které karty vydávají, přitom upozorňují, že tisknout speciální průvodku na platbu kartou je zbytečné a údaje, které obsahuje, je možné integrovat na jeden doklad.

Pošta se kritice podnikatelů brání. „Česká pošta využívá různé typy tiskáren, z nichž velkou většinu tvoří jehličkové tiskárny. Ohradil bych se proti tvrzení, že se jedná o zastaralý typ tisku. V prostředí České pošty jsou využívány především z toho důvodu, že na jejich využití jsou vázány některé typy služeb, které Česká pošta klientům poskytuje. Z toho a také z ekonomických důvodů v současné době o úplné náhradě jehličkových tiskáren neuvažujeme,“ konstatuje Ivo Vysoudil, specialista pro komunikaci České pošty.

Ke zlepšení by však podle něj mohlo dojít. „V současné době probíhá inovace hardwaru i softwaru. Vzhledem k tomu, že se Česká pošta pohybuje v plně konkurenčním prostředí, nebudeme specifikovat podrobnosti,“ dodává Ivo Vysoudil.

Podle společností produkujících tiskárny a technologie pro tisk jsou jehličkové tiskárny používané Českou poštou často velmi zastaralé. „S jehličkovými tiskárnami se v soukromých firmách nepotkáváme již velice dlouho, a to dokonce ani v segmentu SOHO, tedy small office a home office. Jsou stále přítomné v některých státních institucích a jsou určené pro specifické tisky. Z mého pohledu je tato technologie již dávno za svým zenitem a není konkurenceschopná k současným tiskovým technologiím – ani z pohledu rychlosti, kvality tisku, barevného tisku, bezpečnosti, hlasitosti provozu,“ říká Václav Dvorský, marketingový manažer, Kyocera Document Solutions Czech.

Rychlost průvodky s několika řádky by podle odborníků rozhodně neměla trvat desítky vteřin. „Časová úspora může být markantní. Je taky důležité si uvědomit, s jakou moderní tiskárnou je jehličková tiskárna porovnávána. Moderní stolní tiskárny dosahují rychlostí od 25 stran za minutu až do 60 stran za minutu. Vyšší modely koridorových tiskáren dosahují rychlosti až 90 stran za minutu. Vše je otázka vhodného výběru technologie a výši investice. Z mého pohledu stojí výhody na straně moderních tiskáren,“ dodává Václav Dvorský.

Tisíce znaků za vteřinu

Další výrobci tiskáren jehličkovou technologii nezatracují. „Své nezastupitelné místo mají především tam, kde je potřeba tisknout více kopií, maximálně až 9 kopií plus originál. A zároveň minimalizovat náklady na tisk. Metoda jehličkového tisku je nepřekonatelná z hlediska nákladů. Například pokud páska stojí 200 korun a vytiskne 7,5 milionu znaků, představuje to 5000 stran A4 textu při 1500 znacích na stranu. Tedy ve výsledku náklad 0,04 korun na stránku,“ vypočítává Lucie Brochová, mluvčí Epsonu.

„Pokud vezmeme v úvahu 1 originál a šest kopií, je cena vytištění jedné stránky 0,0057 korun, což je řádově méně, než na nejlevnějších tiskových technologiích. Své využití stále naleznou zejména v logistice, bankovnictví, na poštách apod. obzvláště pro tisk diskrétních obálek, výplatnic, případně tisk nestandardních formátů s použitím rovného průjezdu tiskárnou. Obecně se dá říci, že jehličkové tiskárny jsou spolehlivé a použitelné tam, kde tolik nezáleží na kvalitě tisku,“ dodává Lucie Brochová.

Podobně se k jehličkovým tiskárnám staví i další výrobci. „Jehličkové tiskárny patří do profesionálního sektoru tisku a používají se v různých odvětvích. V řadě případů jsou jen obtížně zastupitelné jinými technologiemi tisku. Jsou vhodné tam, kde záleží na rychlosti, bezporuchovosti, spolehlivosti a extrémně nízkých nákladech. Výhodou je možnost použít také propisovací papíry a vytvářet najednou několik kopií,“ Kamil Pittner, mluvčí výrobce tiskáren OKI.

Také tito výrobci však potvrzují, že není nutné, aby tisk několika řádků trval desítky vteřin. „I jehličková tiskárna může tisknout rychle, je to otázka volby správného modelu. Dostupná rychlá tiskárna řady FX může tisknout přes 600 znaků za sekundu a ta opravdu výkonná řady DFX i přes 1500 znaků za sekundu,“ podotýká Lucie Brochová.

Podobné údaje uvádí také v OKI. „Běžná rychlost tisku může být až 700 znaků za vteřinu,“ dodává Kamil Pittner.

Karty budou všude od srpna

Fronty a pomalé odbavování na přepážkách nejsou jediný problém, na který podnikatelé upozorňují.

Vadí jim také to, že na mnoha pobočkách stále nejde platit kartou. Také v tomto případě Česká pošta slibuje zlepšení.

„V současné době probíhá dovybavení všech poboček Pošty včetně pošt Partner terminály, které umožní rozšíření platby na všechny typy platebních karet. Tato možnost by měla být klientům umožněna do konce srpna 2019,“ říká Ivo Vysoudil.

Do té doby mohou podnikatelé najít na webovém seznamu konkrétní pobočku pošty umožňující platbu kartou.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme