Zdroj: CzechTrade

Polský med v ohrožení. Do země se dováží příliš mnoho medu ze zemí mimo EU

Společné výzkumné středisko při Evropské komisi poukazuje, že až 70 % čínského medu nesplňuje standardy dané EU a bývá doslazován sirupy. V roce 2022 bylo do Polska dovezeno 16 352 tun medu z Číny v hodnotě za 21,5 milionu eur.

EU varuje, že med ze zemí mimo EU často obsahuje sladidla, což porušuje směrnice EU o kvalitě medu. Ukrajinský med spadl z přední pozice, zatímco Čína se stala hlavním dodavatelem.

Ilustrační fotografie

Polští včelaři pochybují o kvalitě mimounijního medu. Přitom nemusí jít o med dovezený přímo z Číny, ale i med z dalších zemí může obsahovat ten z Číny. Evropský úřad pro boj proti podvodům poukázal, že takové praktiky poškozují výrobce v EU a bohužel cenově se nedá medu původem z Číny konkurovat. 

Země EU produkují 218 000 tun medu a dováží 175 000 tun ročně. Naprostá většina importů pochází z Číny, Ukrajiny, Turecka a zemí Latinské Ameriky. V květnu 2023 vyzvalo 20 států EU ke změně pravidel. Slovinsko navrhlo na sklenicích uvádět konkrétní země, ze kterých med pochází a jaký je jejich podíl ve směsi.

Polské včely měly loni plodný rok a včelaři mají ještě loňské zásoby, nabídka domácího medu je tak vysoká.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Polsko.
Zdroj: businessinsider.com.pl

• Teritorium: Evropa | Polsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme