Poradna: Jak se vyhnout stále rostoucím cenám za povinné ručení?

Zdražování povinného ručení a zdražování pojištění obecně je trend, který bude pokračovat i v budoucnu a souvisí především se vzrůstajícími škodami, které pojišťovny každoročně řeší. Obecně našim klientům radíme, aby v případě, kdy se meziročně zdraží pojištění vozu, požadovali recipročně zlepšení na produktové straně.

Začínám podnikat, mám více aut. Povinné ručení ale každým rokem roste. Existuje nějaká možnost, jak se stále rostoucím cenám za pojištění vyhnout?
Miroslav K., Jaroměřice nad Rokytnou



Jedná se například o rozsah asistencí, nová připojištění v ceně apod. Nicméně v případě, který uvádíte ve svém dotazu, je zde řešení, jež využívá stále více podnikatelů – ať už začínajících, nebo těch, v jejichž podnikání se díky úspěchu firmy objevují další vozidla. Pokud máte ve firmě tři a více vozů, jednoznačně se vyplatí takzvané flotilové pojištění. Všechna vaše auta se spojí do flotily a ta se pak individuálně poptá u pojišťoven. Výsledná cena je pak ve všech případech příznivější, než když se vozidla pojišťují jednotlivě díky klasickým retailovým nabídkám.

Samotné snížení ceny je samozřejmě cílem, ale nemusí zůstat jen u něj. Od své pojišťovny nebo makléře vyžadujte pravidelnou každoroční revizi, včetně nové poptávky u co největšího počtu pojišťoven. Kromě toho, že díky tomu udržíte cenu v rozumných mezích, můžete si i vylepšit podmínky, za kterých jsou vaše vozy pojištěny.

Stále více klientů se ovšem v poslední době zajímá nejen o cenu, ale i o parametry pojištění, a hlavně o služby. Službou se v tomto případě myslí právě i každoroční včasná revize kontraktu, která vzejde od makléře či pojišťovny, a ušetří tak klientovi starost a práci. Nemusím ani dodávat, že dnes již najdete vhodné partnery pro řešení flotilového pojištění i na mnoha internetových stránkách.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Mráz, specialista flotilového pojištění Suri.

Doporučujeme