Přinášejí řešení pro chytré domy. Firma Smarteon Systems zaujala i v Dubaji

Majitelé moderních domů se většinou potýkají s množstvím technologií od různých výrobců. Každou by museli ovládat zvlášť. Centrální, inteligentní systém umožňuje všechny prvky koordinovat a ovládat najednou.

Foto: Smarteon SystemsChytrým domům patří budoucnost. Nevystačí si však s klasickými technologiemi, které po desítky let provázely tradiční výstavbu. Právě proto v roce 2015 vznikla technologická společnost Smarteon Systems. 

U jejího zrodu stáli dva dlouhodobí kolegové z oboru IT a také dlouholetí obyvatelé chytrých domů – Vojtěch Zavřel jako technický ředitel a Miroslav Padalík jako jednatel. „Motivací byla velmi nízká úroveň dostupných služeb a funkčností spojených s chytrými domy,“ vysvětluje Vojtěch Zavřel a pokračuje: „Jako zakladatelé jsme se podíleli na řadě projektů jako konzultanti. Do oboru chytrých domů jsme se pustili, protože byl dlouhou dobu oblastí našeho zájmu.“

Oba zakladatelé v chytrých domech bydleli již před vznikem společnosti a oba pracují v oboru IT, který je ke zvládnutí oblasti nezbytný. „Implementace chytrého domu má totiž mnohem blíže k procesům vývoje SW než ke klasické elektrikařině či síťařině. V oboru vidíme budoucnost a baví nás, zároveň je pro nás výzvou zavádět inovace v relativně konzervativním oboru stavebnictví,“ konstatuje Vojtěch Zavřel.

Čas na rodinu

Foto: Smarteon SystemsMotto společnosti tak je: “Dům se má starat o nás, ne my o něj.” Právě zlepšení celkového dojmu z bydlení je jedním z hlavních cílů, které by systémy pro chytré domy měly přinášet. „Lidé chtějí doma mít čas na sebe a na rodinu místo toho, aby jejich kapacitu zahlcovala starost o dům v podobě neustálého zatahování a vytahování žaluzií, nastavování topení a podobně,“ podotýká Vojtěch Zavřel.

Každé řešení, které firma vytváří, je šito na míru konkrétnímu zákazníkovi. „Díky vlastnímu vývoji jsme schopni splnit i takové požadavky klientů, které současně nejsou běžně dostupné či nabízené. Máme v týmu i analytiky a odborníky na IT a zabezpečení, proto jsme schopni nastavit dům tak, aby se choval skutečně logicky, dle přání klienta a zároveň měl nejvyšší úroveň bezpečnosti. Tím se lišíme od klasického elektrikáře,“ porovnává Vojtěch Zavřel.

Přínos chytrého domu v podání Smarteon Systems je zejména v tom, že využívá potenciálu aktuálních technologií na maximum. „Lidé dnes běžně do novostaveb dávají poměrně složitá tepelná čerpadla, vzduchotechniku, chladící techniku a venkovní žaluzie, každou však od jiného výrobce, každou nastavenou a řízenou samostatně. Přitom vše slouží k ovládání klimatu v místnosti, tak dává smysl, aby vše fungovalo koordinovaně. O toto propojení se u nás právě stará centrální systém chytrého domu. Ve výsledku klientovi ušetří stovky hodin ročně a nespočítaně nervů,“ popisuje technický ředitel.

Pobočka v emirátech

Vojtěch Zavřel, spoluzakladatel Smarteon Systems. Foto: Smarteon SystemsNa začátku bylo podle něj nejtěžší získat vysoké vstupní investice, nabytí know-how a sestavení kvalitního týmu. Díky unikátnímu systému, který společnost vyvinula, se však dokázala prosadit i na tak náročných trzích, jako jsou Spojené arabské emiráty, kde založila svoji další pobočku.

„Obzvlášť ve Spojených arabských emirátech je edukace v této oblasti běh na dlouhou trať. Naučit analytika či projektanta kvalitně oblast chytrých domů vyžaduje minimálně dva roky zkušeností. Také jsme pochopili, že lidé nejsou schopni si funkce chytrého domu představit. Stejně jako u aut si je musí vyzkoušet a zažít,“ zmiňuje Vojtěch Zavřel.

Firma se dokonce zařadila mezi sedm českých společností, o nichž nedávno referovala média v Dubaji jako o podnicích, které se zabývají technologiemi budoucnosti. „Používáme vysoce kvalitní komponenty a nabízíme řešení, které málokdo umí a je unikátní i pro trh ve Spojených arabských emirátech. Zároveň je v této zemi zřejmý zájem klientů mít to nejlepší a něčím se odlišit. A pak jsme navíc firma z České republiky, která je díky členství v EU synonymem kvalitních produktů,“ vysvětluje Vojtěch Zavřel, co pomohlo společnosti zaujmout média na vysoce konkurenčním trhu, kde se snaží prosadit přední firmy z celého světa.

Typickým zákazníkem společnosti je člověk, který v blízké době plánuje stavět či rekonstruovat dům, byt nebo kancelář. „A myslí dopředu – ví, že dům nestaví pouze na pár let, chce být připraven na budoucnost. Má rád svoje pohodlí a váží si svého času. Často je to také zákazník, který smart home viděl jinde ve světě a rád by si dané funkce užíval i doma,“ konstatuje Vojtěch Zavřel.

Analýza dalších trhů

Foto: Smarteon SystemsV Česku nemá firma srovnatelnou konkurenci, která by realizovala projekty chytrých domů v takovém rozsahu. Limitem jsou tak spíše finanční možnosti zákazníků. „Někteří klienti kvůli omezenému rozpočtu zvolí klasickou, nikoliv ‚chytrou‘ elektroinstalaci, nebo nějaký kompromis. Dá se tedy říct, že největší konkurencí je klasická elektroinstalace,“ říká Vojtěch Zavřel.

Firma zaměstnává malý tým odborníků a spolupracuje s řadou externistů. „Snažíme se, aby každý zaměstnanec měl alespoň částečnou osobní zkušenost s chytrou domácností tím, že v ní sám žije,“ upozorňuje technický ředitel Smarteon Systems. 

V současné době je hlavním trhem společnosti Česká republika. Situaci na některých zahraničních trzích si již analyzovala, ale export nyní tvoří minoritní složkou jejích příjmů. Především proto, že obor má poměrně dlouhý cyklus realizace.

Kromě vlastních technologií se společnost musí vyrovnávat také s podnikatelským prostředím, které na jejích hlavních trzích panuje. „V České republice je relativně mnoho norem, kterým je třeba vyhovět, což je nezanedbatelná personální zátěž. Zatím se však potkáváme s tím, že úřady spolupracují a pomáhají, reagují na dotazy. Pohybujeme se v oboru stavebnictví, kde se již dlouhou dobu slibuje zjednodušení procesů, tak uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ podotýká Vojtěch Zavřel. Ve Spojených arabských emirátech, kde má firma další pobočku, je podle něj situace dosti specifická. „A stručně řečeno složitější než v Česku, obzvlášť pro zahraniční podnikatele. Jen proces založení společnosti a postavení pobočky je proces na rok a více,“ porovnává technický ředitel.

Inteligence jako standard

Vzhledem ke stále širšímu uplatnění chytrých domů se před společností otevírají zajímavé perspektivy. „Věříme že chytré domy a obecně domácí automatizace bude časem standardem. V autech už podobné technologie dávno využíváme – například se automaticky rozsvítí světla, moderní automobily umí přepínat mezi dálkovými a potkávacími světly a tak dále. Stejně tak se může v definovaných případech samo rozsvítit světlo v chodbě, když do ní vejdete a samo zhasnout když ji opustíte. V noci navíc může rozsvítit např. jen na 10 %, aby vás neoslnilo, již nemusíte hledat ve tmě vypínač, regulovat intenzitu a podobně,“ plánuje Vojtěch Zavřel.

 Do budoucna očekává například širší využití statistických modelů a strojového učení, které zlepší vyhodnocování podmínek pro provedení konkrétní akce. „Také předpokládáme větší propojení s mobilními telefony. Příkladů využití je nespočet, lidé se jen o těchto možnostech musí dozvědět a ideálně si je i vyzkoušet. V tomto bychom se rádi zapojili do vzdělávání a rozšiřování povědomí o těchto možnostech,“ uzavírá Vojtěch Zavřel.

Dalibor Dostál

Společnost Smarteon Systems v kostce

Technologická společnost Smarteon Systems vznikla v roce 2015 na základě osobních zkušeností zakladatelů s chytrým bydlením. Od té doby se dynamicky rozvíjí, otevřela showroom chytrého bydlení v Brně a v Dubaji. Jejím cílem je dodávat inteligentní domovy pro chytré bydlení.

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme