Problémem práce z domova je sociální izolace. Je řešením coworking 2.0?

Pandemie covid-19 ukázalo, že lze pracovat vzdáleně a přitom zůstat produktivní. Negativní vliv má ale často sociální izolace zaměstnanců. Některé firmy proto uvažují o podpoře práce kombinující home office a coworking. 

Podle expertů může být řešením takzvaný coworking 2.0, který přizpůsobí služby nové situaci a přinese flexibilitu, maximální digitalizaci a jistotu hygienického nadstandardu pro pracovníky.

„Novou cestou, která pomůže překonat některé problémy plynoucí z dlouhodobého homeoffice, může být rozvoj coworkingu. Coworkingová pracoviště se ale musí adaptovat na novou situaci a podmínky,“ myslí si Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. 

„Hlavní přidanou hodnotou takových pracovišť zůstává přímá a rychlá interakce a dále možnost socializace i navazování vztahů. Progresivní společnosti již uvažují o investicích do decentralizovaných coworkingových center, která by byla vhodným doplňkem přetrvávající praxi home office,“ říká Andrej Hronec ze společnosti Audiopro.

Digitalizace a flexibilně řešené členství

Nová nabídka digitálních služeb je pro coworkingová centra nutností, se kterou se musí v praxi vyrovnat.

„Jedním z konkrétních příkladů je organizování virtuálních kurzů a workshopů, online komunitní obědy nebo poskytování online platformy pro setkání podnikatelů a freelancerů. A to je jen zlomek toho, co může přinést digitální podpora uživatelům coworkingu,“ sděluje Karel Kotoun, senior manažer finančních služeb ze společnosti Accenture ČR.

Home office? Riziko pro produktivitu i pro kybernetickou bezpečnost

Posun však bude možný jen za nových podmínek, kterým se budou muset coworkingová pracoviště přizpůsobit. 

Dalším požadavkem je větší flexibilita podmínek členství v konkrétním coworkingovém centru, která by rušila omezení, jež mohou členové zažívat. Nižší ceny pro nové členy a věrnostní slevy pro současné členy. V neposlední řadě by také mělo být možné převést nevyužité dny do budoucích měsíců pro členy nebo možnost pozastavení členství. 

Znovuzrození coworkingu?

Rozmach coworkingu s sebou podle Lukáše Roma ze společnosti Kärcher přináší také vyšší náklady na hygienická opatření. Ale právě na tom se dá v současné situaci stavět.

„Tím, jak lidé více poznávají, co práce v coworkingovém centru obnáší, vzniká něco jako soubor obecných pravidel pro správnou hygienickou praxi v coworkingových prostorách. To jezdravý trend, který přinese jistotu a zcela novou úroveň práce. Zaměstnanci i firmy by se totiž vedle benefitů, které jim práce ve sdílených prostorách přináší, měli mít možnost spolehnout na hygienické jistoty,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Coworkingová pracoviště by mohla s novou situací zažít své znovuzrození. „Pandemie jim může pomoci, pokud ona dokáží pomoci firmám řešit izolovanost jejich zaměstnanců na home office,“ uzavírá Karel Kotoun z Accenture ČR.

Redakčně zpracovaná tisková zpráva Aspen

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme