Produkce masa v Rakousku již druhý rok klesá – dosáhla spotřeba svého vrcholu?

Celosvětová spotřeba masa po celá desetiletí rostla – se závažnými důsledky pro životní prostředí. Od minulého roku však výroba klesá. Korona tento trend ještě posílila.

Debata o vysoké spotřebě masa probíhá již několik let: ozývají se jak aktivisté za práva zvířat, tak vědci, varující před účinky skleníkových plynů, odboráři kritizují pracovní podmínky v odvětví i zemědělci, obávající se sníženého prodeje v důsledku dohod mezi řetězci. Těmi, kteří se doposud debaty neúčastnili jsou spotřebitelé – alespoň z globálního pohledu. Produkce a spotřeba masa po celá desetiletí rostla. Nyní je na dohled změna. V loňském roce celosvětová produkce poprvé po více než 30 letech klesla. V letošním roce by měl koronavirus tento trend ještě zesílit.

Podle nedávno zveřejněné studie Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) klesla produkce masa v roce 2019 ve srovnání s předchozím rokem přibližně o jedno procento. Odborníci z OSN odhadují, že letos dojde k dalšímu snížení o 1,7 procenta, které zpomalí desítky let trvající závod na vrchol. Podle odhadu FAO bude letos na celém světě vyrobeno celkem 333 milionů tun masa.

Pokles však není způsoben náhlou změnou názoru v otázkách klimatu a životních podmínek zvířat, ale především v důsledku vnějších účinků. K poklesu produkce vedly zejména choroby zvířat a sucho, uvádí organizace OSN.

Trh s masem ovlivňuje i koronavirus 

Naposledy zmařil plány producentům masa koronavirus. Opatření proti covidu-19 způsobila kolaps světového obchodu s masem. FAO hovoří o „logistických překážkách“. Mezinárodní pohyb zboží se zastavil, a tak se po celém světě převáželo i méně masa. Také ztráta zákazníků z odvětví pohostinství a cestovního ruchu byla ranou pro toto odvětví: v mnoha zemích byly restaurace a jídelny zavřeny na několik týdnů. V neposlední řadě vedly krátkodobé zákazy práce a vstupu na trh k problémům při porážce a zpracování.

K tomu se přidávají důsledky hospodářské krize, které budou pravděpodobně přetrvávat déle. Jak uvádí agentura Bloomberg, v zemích, jako je Brazílie, kde se tradičně konzumuje velké množství masa, se očekává, že se spotřeba hovězího masa letos sníží asi o deset procent. Od začátku krize přišly v jihoamerické zemi o práci miliony lidí. Spotřebitelé stále častěji sahají po levnějším kuřecím.

Ale nejen v Latinské Americe končí steaky na talíři zřídka: podle FAO je produkce hovězího masa sektorem, který se v poslední době nejvíce zmenšil. V 60. letech 20. století hovězí maso představovalo téměř 40 procent spotřeby masa, nyní je jeho podíl menší než 20 procent. Spotřeba vepřového masa v posledních několika desetiletích mírně vzrostla, ale produkce v poslední době poklesla. Mezitím se stává stále populárnější drůbež: v posledních dvou letech vzrostla produkce téměř o 7,5 procenta.

Pokles i v Rakousku

Podobný vývoj je patrný také v Rakousku. Podle mluvčího organizace Agrarmarkt Austria (AMA) Haralda Waitschachera bylo v této zemi v poslední době nakupováno více kuřecího, ale také mletého masa. Jejich příprava je podle totiž rychlá a jednoduchá.

I v Rakousku klesla v loňském roce porážka prasat a skotu přibližně o dvě procenta. U kuřat se však zvýšila téměř o šest procent. V letošním roce je podle AMA patrný podobný vývoj. Podle rakouského statistického úřadu bylo v předchozím roce poraženo kolem 625 000 kusů skotu, 55 100 telat, 342 000 ovcí, 53 800 koz, pět milionů prasat a 90,7 milionu kuřat. Vedle toho zde jsou také koně, hříbata a jiné koňovité druhy.

Alespoň z hlediska klimatu je pokles spotřeby hovězího masa vítán: na jeden kilogram skopového připadá přibližně třikrát tolik skleníkových plynů, jako na stejné množství drůbeže. Zbývá jen zjistit, zda byl vrchol v konzumaci masa skutečně dosažen. Chuť na maso zřejmě pomalu začíná klesat.

Zdroj: www.derstandard.at
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Vídni.

Pravidelné novinky e-mailem