Program EBRD více podpoří české exportéry vyvážející na Ukrajinu

V rámci svého balíčku na podporu Ukrajiny ve výši dvou miliard eur navýšila Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) objem financí pro svůj dlouhodobě úspěšně fungující nástroj na podporu importu a exportu – Trade Facilitation Programme.

Snahou EBRD je usnadnění dodávek zboží či služeb do válkou sužované země.

Ilustrační fotografie

V rámci programu spolupracuje EBRD s vybranými bankami, poskytuje garance a usnadňuje spolupráci mezi českými exportéry a jejich ukrajinskými partnery.

České firmy mohou využít tohoto nástroje například pro dodávky zboží v oblasti zemědělství, energetiky či v dalších sektorech.

Bližší informace k TFP včetně příkladů využití najdete v přiložených dokumentech:

Program je možné využít také pro usnadnění obchodu s ostatními zeměmi, ve kterých je EBRD aktivní.

V případě zájmu o využití TFP se lze obrátit na spolupracující české banky jako Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, RaiffeisenBank a další (seznam v příloze) nebo přímo na EBRD.

EBRD přidává Českou republiku do programu analytického pokrytí malých a středních firem

Evropská banka pro obnovu a rozvoj je významnou mezinárodní finanční institucí, která byla založena v roce 1991 za účelem pomoci transformujícím se zemím střední a východní Evropy, centrální Asie, západního Balkánu a jižního a východního Středomoří při jejich přechodu na tržní ekonomiku.

Dnes je banka aktivní v téměř 40 zemích ve zmíněných regionech. Zároveň disponuje lokálními kancelářemi s místními odborníky s regionální a sektorovou znalostí. V loňském roce EBRD dočasně obnovila svoje investice také na území Česka.

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme