Průzkum ČSOB: Firmy jsou opět o něco spokojenější

Mezi malými a středními firmami vzrostl ve druhém čtvrtletí optimismus. Ten se opírá zejména o přetrvávající silnou poptávku po zboží a službách a spokojenost s ekonomickým vývojem. V porovnání s minulým kvartálem znatelně zesílila investiční aktivita. Index očekávání firem ČSOB, který náladu pravidelně sleduje, vyrostl mezičtvrtletně o 1,8 bodu na 22 bodů.



Růst optimismu se týkal všech kategorií, tedy malých a středních firem i živnostníků. „Firmy a podnikatelé nemají problémy s prodejem svých produktů a služeb a v řadě případů by zvládli i vyšší objemy, nicméně je omezuje napětí na trhu práce. Důležitým faktorem příznivé nálady je domácí ekonomická stabilita a pokračující hospodářský růst,“ uvedl Petr Manda, ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Z dílčích indexů, z kterých se celkový ukazatel počítá, si mezičtvrtletně nejvíce polepšil index vývoje objemu investic, a to o takřka pět bodů. S růstem investic letos v porovnání s loňským rokem počítá 43,8 procenta firem.

Očekávání vývoje investic letos v porovnání s rokem 2018

Zdroj: ČSOB

Největší bodový výkon měl tentokrát subindex poptávky, který ale v mezikvartálním srovnání stagnoval. „Malé a střední podniky se na jedné straně vypořádaly s poklesem růstu poptávky v letošním roce a zároveň se přesvědčily, že se skutečně jedná – alespoň v dohledné době – pouze o zpomalení, nikoliv o recesi,“ poukázal hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Se současnou ekonomickou situací v České republice je spokojeno 70 procent oslovených malých a středních živnostníků a zástupců firem, přičemž 11 procent z nich je spokojeno rozhodně.

Reprezentativní průzkum Index očekávání firem zahrnuje 400 středních a malých společností a živnostníků napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a rozšiřování podnikání. Index očekávání firem ČSOB sleduje od roku 2013. Od jara 2018 se počítá Index očekávání firem i na Slovensku.

Redakčně upravená zpráva ČSOB

Doporučujeme