Restaurace v Rusku budou v roce 2022 zdražovat až o 15 procent

Majitelé restaurací upozorňují na možné zvýšení cen v gastronomii v příštím roce o přibližně 15 procent.

Restauratéři poukazují na rostoucí ceny masa, ryb, sýrů a dalších surovin. Třeba cena na steaky se již zvýšila v průměru o 15 %, drůbež zdražila o čtvrtinu.

Ilustrační fotografie

Souběžně probíhá zdražování dalších ingrediencí, jako jsou suroviny pro výrobu dezertů, cena malin vzrostla o 65 %, sýr mascarpone se zdražil o 36 %, cena čokolády se zvedla o 120 %, másla o 40 procent.

Problém zdražování potravin ruské restaurace plánují řešit různými způsoby. Někdo zvažuje vyřadit z menu jídla připravovaná ze surovin, které nejvíce zdražily, jiní budou měnit objem obsahu surovin v porcích jídla, další se překlání ke změně formátu restaurací.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Co se týče cen delikates, např. cena červeného kaviáru na ruském trhu dosáhla historického maxima, a to přes 5000 rublů za kilogram (60 EUR). Cena vzrostla i navzdory tomu, že letos bylo uloveno o 200 tis. tun ryb více, než v roce 2020.

Dalším faktorem zdražování tradiční ruské lahůdky může být problém s japonskými zásobami zpracovaného kaviáru, kde se eviduje obrovský deficit oproti loňskému roku, což donutilo Japonsko aktivně doplňovat vlastní zásoby dovozem z Ruska.

Zdroj: https://www.rbc.ru/
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Rusko v Moskvě.

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl | Služby
• Teritorium: Evropa | Rusko | Zahraničí