Rok 2018 byl pro vietnamský dřevařský průmysl úspěšný

Minulý rok byl pro dřevařský průmysl úspěšný díky vývozu, který dosáhl hodnoty 8,9 mld. USD a byl tak o 14,5 % vyšší než v roce 2017.

Minulý rok byl pro dřevařský průmysl úspěšný díky vývozu, který dosáhl hodnoty 8,9 mld. USD a byl tak o 14,5 % vyšší než v roce 2017. Na dobrý výsledek minulého roku poukazuje výroční zpráva dřevařského sektoru, která byla zveřejněna v Hanoji na workshopu VIFORES (Việt Nam Timber and Forest Product Association), FPA Binhdinh (Forest Products Association of Bình Định), HAWA (Handicraft and Wood Industry Association of Ho Chi Minh City), BIFA (Bình Dương Furniture Association) a Forest Trends.

Na workshopu místopředseda VIFORES Nguyễn Tôn Quyền uvedl, že domácí společnosti se na celkové hodnotě vývozu podílely z 53 % a sektor byl schopen získat zři čtvrtiny dřevařského materiálu v rámci Vietnamu. Podle Quyềna je do dřevařského průmyslu ve Vietnamu zapojeno 867 společností se zahraniční účastí s celkovým investovaným kapitálem 5,5 mld. USD. Za 63 % těchto firem stojí společnosti z Číny, Jižní Korey a Japonska a u většiny firem se zahraničním kapitálem jde o malovýrobu s průměrným kapitálem 4-5 mil. USD. Celkem 529 firem se zahraniční účastí je součástí pro-exportní výroby a v minulém roce přispěly k exportu dřevařského průmyslu přibližně 4 mld. USD (47 % celkové hodnoty). Nejvíce zahraničních investorů v tomto oboru přilákala provincie Bình Dương, v níž 53 % registrovaných společností se zahraničním kapitálem připadá na dřevařský průmysl. Další atraktivní provincií je Ho Či Minovo město s 10,4 % registrovaných a Đồng Nai s 9 %.

Quyền předpovídá, že v roce 2019 můžeme očekávat dvouciferné tempo růstu vývozu dřevařského sektoru, tudíž hodnota vývozu pravděpodobně dosáhne 10,5 mld. USD. Představitel Forest Trends Tô Xuân Phúc řekl, že odvětví musí dohlédnout na legálnost importovaných materiálů, a to zejména z oblastí s vysokým rizikem. Zmínil také, že v dlouhodobém horizontu je třeba, aby vietnamský dřevozpracující průmysl přešel k produkci s vyšší přidanou hodnotou a intenzivnímu ekonomickému růstu, což bude vyžadovat reformování všech článků v produkčním řetězci, vyškolení zkušených pracovníků a rozvoj brandu společností.

Zdroj: vietnamnews.vn
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční  kanceláře CzechTrade v Ho Či Minově Městě.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme