Saudská Arábie chystá investovat ve zdravotním sektoru

V blízké budoucnosti by měl PFI najmout poradce, který bude mít za úkol identifikovat investiční příležitost ve zdravotnickém sektoru v Saudské Arábii. Fond má v plánu realizovat investice do soukromého zdravotnického sektoru, služeb a nemocnic, v úmyslu modernizovat infrastrukturu zdravotnického sektoru. Proinvestováno má být s největší pravděpodobností několik mld. USD, nicméně přesné částky prozatím nejsou známé.
Investováno by tak mělo být do již existujících poskytovatelů zdravotnických služeb, tak i společně se zahraničními subjekty, majícími zájem o investice v regionu, formou partnerských společností, zcela nových. PFI kontinuálně sleduje investiční příležitosti, původně jen v království, později i globálně, za účelem diverzifikace ekonomiky království, odklonu od závislosti na příjmech z těžby ropy.
PIF ovšem není jediný, kdo hodlá realizovat investice do zdravotnického sektoru. Další fond, Hassana Investment Co, hodlá v zemi společně se společností NMC Health (ze SAE), investovat do zdravotnického sektoru takřka 1,6 mld. USD. PIF realizoval již dost zajímavých investic ve světě. V roce 2017 se stal držitelem 5 % akcií ve společnosti TESLA Inc. a je držitelem akcí např. i ve společnosti UBER Technologies. Krom toho drží akcie v odhadované hodnotě 133 mld. USD v domácích společnostech, jako je např. Saudi Telecom Co. National Commercial Bank Saudi Basic Industries, jednoho z největších světových výrobců chemikálií na světě.


  • Země: SA – Saúdská Arábie
  • Datum zveřejnění: 27.01.2019

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Dubaji
Zdroj: https://www.arabianbusiness.com

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Saúdská Arábie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme